ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Απειλεί ο χαρισματικός Ιμάμογλου την «αυτοκρατορία» Ερντογάν;

Ανάλυση CNNi: Απειλεί ο χαρισματικός Ιμάμογλου την «αυτοκρατορία» Ερντογάν;
(Onur Gunay/Imamoglu Media team via AP)

Αλλαγή, ελπίδα και ένα νέο ξεκίνημα: αυτά υπόσχεται ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το σλόγκαν του, «Όλα θα είναι υπέροχα», ακούγεται παντού -όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία.

Η νίκη του Ιμάμογλου, και μάλιστα για δεύτερη φορά, αναζωογονεί την αντιπολίτευση της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζει σοβαρά σημάδια κόπωσης.

Και, όπως είναι λογικό, δίνει ελπίδα σε ένα μέρος των ψηφοφόρων, που τα τελευταία χρόνια είχαν χάσει κάθε ελπίδα εκλογικής νίκης αλλά παρόλα αυτά δεν έπαψαν στιγμή να πιστεύουν στη δημοκρατικότητα της χώρας τους.

Το διακύβευμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών δεν ήταν, τόσο πολύ, το πρόσωπο που θα κέρδιζε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, αλλά το εάν η πόλη -και κατ’ επέκταση η χώρα- θα μπορούσε να επιβιώσει της νέας θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτι που, όπως φαίνεται, η Κωνσταντινούπολη κατάφερε. Οι ψηφοφόροι της Πόλης έδωσαν στον Ιμάμογλου τα «κλειδιά» της οικονομικής καρδιάς της Τουρκίας ενώ παράλληλα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση.

Θα ήταν μεγάλο λάθος, όμως, η νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη να ερμηνευτεί μόνο ως θρίαμβος της αντιπολίτευσης.

Και αυτό επειδή κάτι τέτοιο θα αγνοούσε τα αμέτρητα λάθη που έκανε το Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η απόφαση για επαναληπτικές εκλογές προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και το κόμμα του Ερντογάν δέχτηκε σφοδρή κριτική.

Με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται υπό κατάρρευση, το πολιτικό σύστημα να δέχεται πιέσεις λόγω καταγγελιών για διαφθορά σε δήμους αλλά και της «στροφής» προς την απολυταρχία, οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα στο AKP: «Δεν είστε αήττητοι».

Οι εκλογές έδειξαν ότι ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πρόσωπο που αποτελεί την κινητήρια δύναμη του AKP, μπορεί να νικηθεί.

Η πολιτική πορεία του Ερντογάν τα περασμένα 16 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει πολλές… σκιές.

Έχει συγκεντρώσει τεράστιες εξουσίες στο πρόσωπό του, «πληγώνοντας» τη Δημοκρατία, κάτι που κατέστη δυνατό λόγω της απίστευτης… ικανότητάς του να κερδίζει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Και παρότι ο Ερντογάν δεν ήταν υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, η ήττα παραμένει προσωπική. Η Κωνσταντινούπολη είναι η γενέτειρά του και η πόλη απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται να λέει πως «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει και την Τουρκία».

Τα τελευταία χρόνια, η πόλη αποτελούσε πηγή πλούτου και δύναμης για το κόμμα του, «λαδώνοντας», κατά κάποιο τρόπο, και την υπόλοιπη τουρκική πολιτική μηχανή.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν έχασε τον έλεγχό της σημαίνει ότι θα χάσει παράλληλα και χρήμα και πόρους.

Η τουρκική αντιπολίτευση ελπίζει πως ο Ιμάμογλου είναι πολιτικά χαρισματικός, καθώς η ήρεμη και μετρημένη εμφάνισή του έδωσε στους ψηφοφόρους μια εναλλακτική. Και για αυτό και πανηγυρίζει, χωρίς να υπολογίζει πως σύντομα ο Ιμάμογλου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα.

Το AKP συνεχίζει να ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο κυβερνητικό σώμα στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο έχει και τη δύναμη να «μπλοκάρει» τον Ιμάμογλου…

Ωστόσο, ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει λόγους να αισθάνεται αισιόδοξος, καθώς ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην ομιλία κατά την οποία παραδέχτηκε την ήττα του, υποσχέθηκε πως το κόμμα του θα συνεργαστεί μαζί του.

Το εάν αυτό θα καταστεί τελικώς δυνατό, μένει να αποδειχτεί.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Ιμάμογλου είπε στους υποστηρικτές του:

«Φυσικά θα είστε χαρούμενοι. Αλλά η χαρά αυτή δεν σημαίνει ότι θα ραγίσουμε τις καρδιές κάποιων… Δεν πρόκειται για μια νίκη, πρόκειται ένα καινούργιο ξεκίνημα…»

Και η νέα αυτή αρχή, πιθανώς να δείχνει πως η κυριαρχία που ο Ερντογάν και το κόμμα του θεωρούν δεδομένη πλησιάζει στο τέλος της…

Erdogan likes to say 'whoever wins Istanbul, wins Turkey.' His party's defeat is a crushing blow

ΔΗΜΟΦΙΛΗ