ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Αυτοκρατορικό γεύμα για το ζεύγος Μακρόν στο Τόκιο

Ιαπωνία: Αυτοκρατορικό γεύμα για το ζεύγος Μακρόν στο Τόκιο
AP Photo

Σε επίσημη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα λιτή ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ έγιναν δεκτοί την Πέμπτη (27/6) για γεύμα από τον νέο αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο στα Ανάκτορά του στο κέντρο του Τόκιο.

«Δεν πρέπει να φτάσω καθυστερημένος στο σπίτι του αυτοκράτορα», είπε ο Μακρόν αναχωρώντας αργά το πρωί από μια συνάντηση με Ιάπωνες και Γάλλους επιχειρηματίες, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μόλις έφθασε στο "kokyo", στα αυτοκρατορικά ανάκτορα που βρίσκονται μέσα σε ένα αχανές πάρκο, είχε σύντομη συνομιλία με τον Ναρουχίτο πριν από το γεύμα.

Σχεδόν 30 καλεσμένοι κάθονταν γύρω από το τραπέζι: συγγενείς του αυτοκράτορα, όπως η αυτοκράτειρα Μασάκο και έξι πριγκίπισσες, και μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η Μπριζίτ Μακρόν που φορούσε μπλε φόρεμα κάθισε δίπλα στον αυτοκράτορα, απέναντι από τον σύζυγό της που φορούσε σκούρο κοστούμι και από την αυτοκράτειρα, στην τραπεζαρία που "βλέπει" στον κήπο.

AP 19178241756111

Ως είθισται, στην υποδοχή τηρήθηκε αυστηρά το καλά εδραιωμένο πρωτόκολλο. Το γεύμα άρχισε με μια σιωπηρή πρόποση, όλοι σήκωσαν τα ποτήρια τους χωρίς να πουν λέξη, σύμφωνα με το περιβάλλον.

Καθώς ο 59χρονος αυτοκράτορας δεν έχει πολιτικό ρόλο, οι συνομιλίες περιστράφηκαν σε γενικά θέματα, πολιτιστικά, ιστορικά και σχετικά με ιδιαιτερότητες των δύο χωρών.

Η γαλλική αντιπροσωπεία πρόσφερε στον αυτοκράτορα μια περίκομψη βεντάλια ζωγραφισμένη πάνω σε μετάξι από το ατελιέ στο Παρίσι της Αν Ογκέ, δεξιοτέχνη της χειροποίητης βεντάλιας. Η αυτοκράτειρα έλαβε ως δώρο μια τσάντα Dior.

O Μακρόν είναι ο δεύτερος ξένος ηγέτης μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Ιουνίου, που γίνεται δεκτός από τον Ναρουχίτο, ο οποίος ανήλθε στον Θρόνο των Χρυσανθέμων στις αρχές Μαΐου μετά την παραίτηση του πατέρα του Ακιχίτο.

Με τον Ναρουχίτο, η Ιαπωνία εισήλθε στη νέα εποχή Reiwa (όμορφη αρμονία) έπειτα από τρεις δεκαετίες της εποχής Heisei (ολοκλήρωση της ειρήνης).

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστεί στην ταχεία αμαξοστοιχία Shinkansen για μια πολιτισμική στάση στο Κιότο, όπου θα επισκεφθεί το ατελιέ ενός φημισμένου ζωγράφου κιμονό και θα έχει δείπνο με αρχιτέκτονες, πριν μεταβεί στην Οζάκα όπου αρχίζει αύριο, Παρασκευή, η σύνοδος κορυφής της G20, της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ