ΚΟΣΜΟΣ

G20: Ο Τραμπ είπε «όχι» σε νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα

G20: Ο Τραμπ είπε «όχι» σε νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα
AP Photo/Susan Walsh

Οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ομόλογό του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα έχουν συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εξάλλου «εξαιρετική» την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Κίνας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σχετικά με το αν σημειώθηκε πρόοδος για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, εξαιρετική θα έλεγα», δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως και της Κίνας.

Ανοιχτός σε εμπορική συμφωνία με τον Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με τον ομόλογό του, η οποία θα ήταν «μνημειώδης», καθώς οι δύο ηγέτες άρχισαν τις συνομιλίες τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, οι οποίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις ή να βυθίσουν κι άλλο τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο σε έναν βαθύτερο εμπορικό πόλεμο.

AP 19180115603224


Πηγή: AP Photo/Susan Walsh

«Πραγματικά πιστεύω ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά και μετά κάτι συνέβη και ξέφυγε λιγάκι και τώρα φτάνουμε λιγάκι ακόμη πιο κοντά», δήλωσε ο Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα, στη δυτική Ιαπωνία.

«Αλλά θα ήταν ιστορικής σημασίας αν μπορούσαμε να συνάψουμε μια δίκαιη εμπορική συμφωνία. Εμείς είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό και εσείς είσαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ παραγωγική συνάντηση και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι το οποίο θα είναι πραγματικά μνημειώδες», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Προηγουμένως ο Κινέζος πρόεδρος Σι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο «διάλογος» είναι προτιμότερος από την «αντιπαράθεση», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι δύο πρόεδροι συνοδεύονται στις συνομιλίες τους από τους στενότερους συνεργάτες τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ, αλλά και η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ