ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η «ζωγραφιά» του Μακρόν για να βγουν οι ηγέτες από το αδιέξοδο

Σύνοδος Κορυφής: Η «ζωγραφιά» του Μακρόν για να βγουν οι ηγέτες από το αδιέξοδο
Geoffroy van der Hasselt, Pool Photo via AP

Εμανουέλ Μακρόν και Ανγκέλα Μέρκελ ήταν από τους πρωταγωνιστές στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς καθένας από αυτούς διεκδικούσε τα περισσότερα για τη χώρα του. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήδη από τη Δευτέρα δεν έκρυψε τη μεγάλη δυσαρέσκεια του για μία αποτυχία που ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», είπε εκφράζοντας την λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν τη Ευρωπαϊκή Ένωση σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει».

Επιστρέφοντας την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε κάτι που άφησε τους πάντες άφωνους, αποφασισμένος να πάρει το παιχνίδι επάνω του.

Φτάνοντας, ζήτησε δύο μεγάλες κόλλες χαρτί. Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικού χρώματος στυλό έγραψε δυο διαφορετικές εναλλακτικές που θα έδιναν τέλος στο αδιέξοδο.

Στη μία πρότεινε τον Φρανς Τίμερμανς ως πρόεδρο της Κομισιόν και στην άλλη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια με τις δύο σημειώσεις συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ ζητώντας τους να διαλέξουν.

Σημειώνεται πως η επιλογή του Σάντσεθ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς εκπροσωπεί και την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ