ΚΟΣΜΟΣ

Ουσιαστικές συνομιλίες Πούτιν με Πάπα για την Ουκρανία, τη Συρία, και τη Βενεζουέλα

Ουσιαστικές συνομιλίες Πούτιν με Πάπα για την Ουκρανία, τη Συρία, και τη Βενεζουέλα
(Alessandro Di Meo/Pool Photo via AP)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τις «πολύ ουσιαστικές» συνομιλίες που είχε μαζί του σήμερα, μια ημέρα πριν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντηθεί με τους ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Βατικανό.

Ο Πρόεδρος Πούτιν οποίος έχει συναντηθεί δύο φορές κατά το παρελθόν με τον Πάπα Φραγκίσκο, έφθασε στο Βατικανό σήμερα με μια ώρα καθυστέρηση, ενώ στην πρώτη τους συνάντηση το 2013 είχε καθυστερήσει 50 λεπτά και στην δεύτερη το 2015 περισσότερο από μία ώρα.

«Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διαθέσατε» δήλωσε ο Πούτιν στο τέλος της συνάντησης τους η οποία διήρκεσε 55 λεπτά και στην οποία παρευρίσκοντο οι διερμηνείς.

«Ήταν μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση» είπε στον Πάπα, παρουσία των δημοσιογράφων την στιγμή που αντάλλασαν δώρα στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αποστολικού Παλατιού, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποιεί για επίσημες εκδηλώσεις.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία Έδρα αναφέρει ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στην Συρία, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα. Ο Πούτιν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δεν ήταν παρών στις συνομιλίες, αργότερα είχαν μια ξεχωριστή συνάντηση με τον Γραμματέα του κράτους (επικεφαλής της κυβέρνησης του Βατικανού) καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον υπουργό Εξωτερικών, Αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Γκάλαχερ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Πούτιν ένα αντίγραφο του μηνύματος ειρήνης που απηύθυνε εφέτος το οποίο έφερε την υπογραφή του και μια γκραβούρα του 18ου αιώνα που απεικονίζει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, λέγοντας του, «έτσι δεν θα ξεχάσετε την Ρώμη».

Ο Πούτιν από την πλευρά του δώρισε στον Πάπα ένα DVD με την ταινία του σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι που έχει ως θέμα τον μεγάλο ζωγράφο και γλύπτη της Αναγέννησης Μιχαήλ Άγγελο και μια μεγάλη θρησκευτική εικόνα όπου εικονίζονται οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος. Στην συνέχεια ο Πούτιν επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιταλό πρόεδρο και τον Ιταλό πρωθυπουργό και να αναχωρήσει για την Μόσχα μετά το δείπνο.

Η Ουκρανία η οποία παραμένει μήλο της έριδος μεταξύ Βατικανού και Ρωσίας, αναμένετο να είναι ένα από τα βασικά θέματα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών. Κατά την διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει από τον Πούτιν να καταβάλει «ειλικρινείς και μέγιστες προσπάθειες» για να επιτευχθεί η ειρήνη στην Ουκρανία και να τεθεί τέλος στον πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Θρησκευόμενος άνθρωπος ο Πούτιν»

Νωρίτερα, ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν δήλωσε ότι το Βατικανό θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «θρησκευόμενος άνθρωπος που ενστερνίζεται τις χριστιανικές αξίες».

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας θεωρείται θρησκευόμενος άνθρωπος και νομίζω ότι αναγνωρίζει ότι ο Πάπας της Ρώμης ενσαρκώνει αξίες οι οποίες είναι για τον ίδιο προσωπικά σημαντικές», δήλωσε ο Πιέτρο Παρολίν σύμφωνα με τον ιστότοπο Vatican News.

«Εκτός των άλλων», επισημαίνει ο καρδινάλιος, «η Ρωσία αντιμετωπίζει με προσοχή παρόμοια ζητήματα, όπως η υπεράσπιση των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή και η κρίση των χριστιανικών αξιών στη δυτική κοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ