ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Καλιφόρνια: Τα πρώτα βίντεο των πολιτών – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός στην Καλιφόρνια: Τα πρώτα βίντεο των πολιτών – Τι λένε οι σεισμολόγοι
Chad Mayes via AP

Προτού καν οι Καλιφορνέζοι προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ του σεισμού των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μία δεύτερη ισχυρότερη σεισμική δόνηση, αυτή τη φορά 7,1 Ρίχτερ χτύπησε ξανά την περιοχή τους.

Ο σεισμός, εκτός από τραυματίες, προκάλεσε υλικές ζημιές σε κτήρια και υποδομές, κατολισθήσεις αλλά και πλήθος πυρκαγιών.

Οι πολίτες πόσταραν στα social media εικόνες από τις φωτιές αλλά και τα «κύματα» που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στις πισίνες τους.

Υπάρχουν «αρκετοί τραυματίες» σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αξιωματούχοι της κομητείας από το σεισμό που, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, έγινε αισθητός έως και το Μεξικό.

«Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν» ανέφερε η πυροσβεστική.

«Μέρος της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας»

Σύμφωνα με τη σεισμολόγο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CalTech), Λούσι Τζόουνς (Lucy Jones), αμφότερες οι σεισμικές δονήσεις είναι μέρος της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας ενός «πολύ ενεργού συστήματος».

Σύμφωνα με την Τζόουνς, ο τελευταίος σεισμός των 7,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ενώ εκείνος της Πέμπτης προσεισμός. Όπως είπε η ίδια, ο σεισμός της Παρασκευής ήταν δέκα φορές ισχυρότερος από τον προηγούμενο, μία ημέρα νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ