ΚΟΣΜΟΣ

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Καλιφόρνια: Ανησυχία για τη σεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Καλιφόρνια: Ανησυχία για τη σεισμική ακολουθία - Τι λένε οι σεισμολόγοι
CHP Bakersfield

Την αγωνία της πολυήμερης σεισμικής ακολουθίας ζουν οι Καλιφορνέζοι. Το βράδυ της Παρασκευής, μια ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ χτύπησε ξανά την περιοχή όπου είχε προηγηθεί, μόλις μία ημέρα πριν, ένας προσεισμός 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αμφότερες οι σεισμικές δονήσεις είναι μέρος της συνεχιζόμενης σεισμικής ακολουθίας ενός «πολύ ενεργού συστήματος». Τον σεισμό της Πέμπτης διαδέχτηκαν πάνω από 1.400 μετασεισμοί ενώ ο ισχυρός σεισμός των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ απελευθέρωσε, λένε οι επιστήμονες, έντεκα φορές μεγαλύτερη ενέργεια από τον προηγούμενο.

Σύμφωνα με τη σεισμολόγο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CalTech), Λούσι Τζόουνς (Lucy Jones), υπάρχει 10% πιθανότητα η περιοχή Searles Valley να βιώσει κι άλλο σεισμό ανάλογου μεγέθους.

Ο σεισμός, εκτός από τραυματίες, προκάλεσε υλικές ζημιές σε κτήρια και υποδομές, κατολισθήσεις αλλά και πλήθος πυρκαγιών. «Έχουμε φωτιές, έχουμε διαρροές αερίου, έχουμε τραυματίες, έχουμε ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όσο καλύτερα δυνάμεθα» ανέφερε η δήμαρχος το Ριτζκρεστ, Πέγκυ Μπρίντεν στο Reuters.

«Πολλοί από τους πολίτες κοιμούνται έξω απόψε. Φοβούνται να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους. Πολλοί επιλέγουν να μείνουν με τους γείτονές τους, στα πεζοδρόμια και τους δρόμους», προσθέτει η δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής της κομητείας Κερν, περίπου 1.800 άνθρωποι έμειναν δίχως ρεύμα μετά το σεισμό.

Υπάρχουν «αρκετοί τραυματίες» σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αξιωματούχοι της κομητείας από το σεισμό που, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, έγινε αισθητός έως και το Μεξικό. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής αριθμός θυμάτων.

Οι πολίτες πόσταραν στα social media εικόνες από τη στιγμή του σεισμού, αλλά και τις επιπτώσεις τους, τις φωτιές αλλά και τα «κύματα» που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στις πισίνες τους.

«Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν» ανέφερε η πυροσβεστική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ