ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Σαλβίνι στο πλοίο διάσωσης μεταναστών που έδεσε στη Λαμπεντούζα παρά την απαγόρευση

Απειλές Σαλβίνι στο πλοίο διάσωσης μεταναστών που έδεσε στη Λαμπεντούζα παρά την απαγόρευση
EPA/ ELIO DESIDERIO

Το ιστιοφόρο Alex είναι το δεύτερο πλοίο διάσωσης μεταναστών που δένει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μέσα σε μία εβδομάδα, αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και την πολιτική του Ιταλού ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Με επιβαίνοντες 41 μετανάστες και 11 μέλη πλήρωμα, το Alex έφτασε στη Λαμπεντούζα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ είχε αρνηθεί την προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η ΜΚΟ Mediterranea που το έχει ναυλώσει υπογράμμισε πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η Mediterranea, καθώς οι αρχές εμποδίζουν για την ώρα την αποβίβαση, με τον Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει από την πλευρά του πως «η Ρώμη δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

«Ντρέπομαι μ' αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπός της Mediterranea, Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

Όμως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ... δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα του Βορρά θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ (σ.σ. από τα 50.000 ευρώ) το πρόστιμο για τις ΜΚΟ που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ