ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία προς Σαλβίνι: Ανοίξτε τα λιμάνια στα πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες

Γερμανία προς Σαλβίνι: Ανοίξτε τα λιμάνια στα πλοία που έχουν διασώσει μετανάστες
AP

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προέτρεψε τον Ιταλό ομόλογό τουΜατέο Σαλβίνι να ανοίξει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο προκειμένου να τερματιστεί η συνεχιζόμενη κρίση, πράγμα που ο δεύτερος απέκλεισε κατηγορηματικά.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε πλοία που έχουν διασώσει και επιβιβάσει ανθρώπους να πλέουν στη Μεσόγειο για εβδομάδες επειδή δεν μπορούν να βρουν λιμάνι», τόνισε ο Ζεεχόφερ σε επιστολή του προς τον Σαλβίνι, αντιπρόεδρο και ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης της Ιταλίας, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας.

Στο κείμενο, ο Χορστ Ζεεχόφερ καλεί να βρεθεί «άμεσα ευρωπαϊκή λύση» στο πρόβλημα πριν προσθέσει «σας προτρέπω να αναθεωρήσετε τη στάση σας ως προς την άρνησή σας να ανοίξετε τα λιμάνια της Ιταλίας» στα πλοία των ΜΚΟ.

Λόγω της κοινής ευθύνης των ευρωπαϊκών κρατών «και των κοινών χριστιανικών μας αξιών», συνεχίζει ο Ζεεχόφερ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), δεν πρέπει να έχει διαφορά από ποια οργάνωση σώζονται οι μετανάστες στη Μεσόγειο, από ποια χώρα προέρχεται το πλήρωμα ή υπό ποια σημαία πλέει το σκάφος τους.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε πόλεις της Γερμανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την πλοίαρχο ενός σκάφους γερμανικής ΜΚΟ, του Sea-Watch 3.

Ο Σαλβίνι αντέδρασε στην έκκληση του Ζεεχόφερ με βίντεο που μεταφόρτωσε στο Facebook, στο οποίο επανέλαβε για νιοστή φορά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει πολιτική: «Αγαπητή γερμανική κυβέρνηση, δεν ξανανοίγω τα λιμάνια (...) αν μη τι άλλο, θα φορτώσουμε τους μετανάστες σ' ένα αυτοκίνητο και θα τους πάμε στη γερμανική πρεσβεία», πέταξε.

«Αν οποιοσδήποτε έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει την Ιταλία σαν σκουπιδότοπο όπου πετάει όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη παριστάνει ότι δεν βλέπει, αυτό τέλειωσε. Κι αυτό ισχύει και για τους Γάλλους και για τους Ολλανδούς», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Ματέο Σαλβίνι, απαιτώντας από τους ομολόγους του να συμβάλλουν περισσότερο όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών και προσθέτοντας ειρωνικά πως νοιώθει «μοναξιά».

Ο Σαλβίνι, ο οποίος αφότου ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα, επιμένει ότι δεν πρόκειται να «υποκύψει» στον «εκβιασμό» που κατ' αυτόν υφίσταται η χώρα του.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν στη Λαμπεντούζα το πλοίο Sea-Watch 3 και συνέλαβαν τη Γερμανίδα πλοίαρχό του, η οποία αψήφησε την απαγόρευση της ιταλικής κυβέρνησης κι έδεσε στο μικρό νησί για να αποβιβάσει σαράντα μετανάστες που παρέμεναν αποκλεισμένοι πάνω στο σκάφος της για πάνω από δύο εβδομάδες. Η πλοίαρχος, η Καρόλα Ρακέτε, αφέθηκε κατόπιν ελεύθερη. Ωστόσο, σε βάρος της εξακολουθούν να διενεργούνται δύο έρευνες στην Ιταλία, για αντίσταση κατά της αρχής και αρωγή σε παράτυπους μετανάστες.

Άλλο ένα πλοίο, το ιστιοφόρο Alex, με 41 μετανάστες, έδεσε στη Λαμπεντούζα χθες· έγινε έτσι το δεύτερο που αψηφά την απαγόρευση της Ρώμης. Νωρίτερα, το πλήρωμα απέρριψε την προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η ΜΚΟ Mediterranea που το έχει ναυλώσει υπογράμμισε πως το ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους μετανάστες.

Το πλοίο Alan Kurdi, της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, γνωστοποίησε αντίθετα ότι χάραξε πορεία προς τη Μάλτα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποβιβάσει 65 μετανάστες που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης. Το πλοίο βρισκόταν κοντά στη Λαμπεντούζα, αλλά δεν μπόρεσε να δέσει στο ιταλικό νησί.

Λίγη ώρα αφότου το Άλεξ αψήφησε την απαγόρευση που επέβαλε, ο Σαλβίνι αποκάλεσε τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης ΜΚΟ «τσακάλια», διερωτήθηκε αν θα «μείνουν ατιμώρητοι» και υποστήριξε πως σε οποιαδήποτε «κανονική χώρα» θα «γίνονταν αμέσως συλλήψεις και το πλοίο τους θα κατασχόταν».

Απειλές Σαλβίνι στο πλοίο διάσωσης μεταναστών που έδεσε στη Λαμπεντούζα παρά την απαγόρευση

Υπενθυμίζεται ότι το ιστιοφόρο Alex είναι το δεύτερο πλοίο διάσωσης μεταναστών που δένει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μέσα σε μία εβδομάδα, αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και την πολιτική του Ιταλού ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Με επιβαίνοντες 41 μετανάστες και 11 μέλη πλήρωμα, το Alex έφτασε στη Λαμπεντούζα το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ είχε αρνηθεί την προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η ΜΚΟ Mediterranea που το έχει ναυλώσει υπογράμμισε πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

«Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν αμέσως και να τους φροντίσουν», έγραψε στο Twitter η Mediterranea, καθώς οι αρχές εμποδίζουν για την ώρα την αποβίβαση, με τον Ματέο Σαλβίνι να δηλώνει από την πλευρά του πως «η Ρώμη δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

«Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

«Ντρέπομαι μ' αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωπός της Mediterranea, Αλεσάντρα Σιούρμπα.

Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

Όμως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

«Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ... δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα του Βορρά θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ (σ.σ. από τα 50.000 ευρώ) το πρόστιμο για τις ΜΚΟ που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ