ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορική αποστολή Απόλλων 11 στη Σελήνη ίσως μόλυνε τη Γη με… σεληνιακά μικρόβια

Η ιστορική αποστολή Απόλλων 11 στη Σελήνη ίσως μόλυνε τη Γη με… σεληνιακά μικρόβια
AP

Μισό αιώνα μετά την ιστορική διαστημική αποστολή Apollo 11 που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, αποκαλύπτεται πως ένα κενό ασφαλείας, μία μικρή αβλεψία, ίσως έφερε στη Γη σεληνιακά… μικρόβια!

Παρότι η NASA είχε εργαστεί σκληρά για να αποκλείσει την πιθανότητα μεταφοράς άγνωστων σεληνιακών μικροβίων στη Γη με την επιστροφή των τριών αστροναυτών, ακολουθώντας μία μακρά διαδικασία απολύμανσης και εξετάσεων, τελικά είναι πιθανό να μην τα κατάφερε, όπως παραδέχονται οι αστροναύτες εκείνου του πληρώματος.

Όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις που έγιναν στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Chasing the Moon» για λογαριασμό του PBS, το σχέδιο να κρατηθεί «ασφαλής» η Γη θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει και, παρά την προσπάθεια της NASA για το αντίθετο, διαστημικά μικρόβια να περάσουν στην γήινη ατμόσφαιρα.

Οι αστροναύτες σημείωσαν πως η NASA δεν πίστευε πως υπήρχε κάτι έμβιο στη Σελήνη που θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Γη. Ωστόσο, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα που αφορούσαν το αντίθετο σενάριο: Η άκατος ψεκάστηκε με ειδικό μικροβιοκτόνο υγρό και στους τρεις αστροναύτες παραδόθηκαν ειδικές μονωτικές στολές. Έπειτα, οι ίδιοι μεταφέρθηκαν σε ειδική εγκατάσταση απομόνωσης όπου τέθηκαν σε καραντίνα για εβδομάδες, έως ότου οι επιστήμονες να βεβαιωθούν πως η Γη θα ήταν ασφαλής από κάθε είδους μικροβιακή μόλυνση.

Ωστόσο, ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς – ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής των Άρμστρονγκ και Όλντριν στη Σελήνη, έμεινε στο όχημα διακυβέρνησης και ο οποίος θα μπορούσε να έχει μολυνθεί κι εκείνος με μικρόβια όταν οι «συνοδοιπόροι» του επέστρεψαν από την επιφάνεια του φεγγαριού – παρατήρησε πως όλη αυτή η σκληρή προεργασία που είχε γίνει από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα μπορούσε να ματαιωθεί μεμιάς τη στιγμή που θα επέστρεφαν στη Γη.

«Δείτε το κάπως έτσι», λέει ο ίδιος: «Ας υποθέσουμε πως υπάρχουν μικρόβια στο φεγγάρι. Επιστρέφουμε, το όχημα διακυβέρνησης είναι γεμάτο με σεληνιακά μικρόβια, προσυδατώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και τι κάνουν; Ανοίγουν την πόρτα. Γιατί πρέπει να την ανοίξεις. Και όλα τα μικρόβια βγαίνουν έξω!».

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ κι ενώ οι εικόνες δείχνουν τους αστροναύτες να περνούν από εξονυχιστική διαδικασία απολύμανσης μετά την προσυδάτωση της ακάτου, και ο Μπαζ Όλντριν έκανε μία ανάλογη επισήμανση .

Όπως σημειώνει, οι άνθρωποι που είχαν σταλεί να τους περισυλλέξουν, τον απολύμαναν με ένα πανί, το οποίο στη συνέχεια πέταξαν στο νερό. «Όλα τα μικρόβια κατέληξαν στο βυθό του ωκεανού. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να επιβιώσουν εκεί», λέει στη διήγησή του ο ίδιος γελώντας.

Για την ιστορία, οι τρεις αστροναύτες πέρασαν τη διαδικασία της καραντίνας εβδομάδων χωρίς προβλήματα. Τα πληρώματα των Apollo 12 και 14 υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία με την επιστροφή τους. Έπειτα, η NASA αφαίρεσε αυτή τη διαδικασία της απομόνωσης κι έτσι, τα πληρώματα των τριών επόμενων αποστολών – των Apollo 15,16 και 17, το 1971 και 1972 – δεν τέθηκαν σε καραντίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ