ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο στον Κόλπο: Απόπειρα κατάληψης βρετανικού τάνκερ από ιρανικά σκάφη - Διαψεύδει η Τεχεράνη

Επεισόδιο στον Κόλπο: Απόπειρα κατάληψης βρετανικού τάνκερ από ιρανικά σκάφη - Διαψεύδει η Τεχεράνη
UK Ministry of Defence via AP

Άλλο ένα επεισόδιο σημειώθηκε χθες στα Στενά του Ορμούζ, με πέντε ιρανικά πλοία να επιχειρούν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός βρετανικού τάνκερ, του British Heritage, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. 

Όπως μετέδωσε το CNNi, πέντε σκάφη με οπλισμό που ανήκαν στη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, πλησίασαν βρετανικό τάνκερ που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο, αξιώνοντας να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στα στενά του Ορμούζ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Βρετανούς, το επεισόδιο αποσοβήθηκε, με την επέμβαση βρετανικής φρεγάτας που απομάκρυνε τα ιρανικά σκάφη. «To HMS Montrose αναγκάστηκε να μπει μεταξύ των ιρανικών πλοίων και του British Heritage και να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τα ιρανικά πλοία, τα οποία τότε απομακρύνθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του.

«Ανησυχούμε από αυτή την ενέργεια και εξακολουθούμε να καλούμε τις ιρανικές αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το συμβάν σημειώθηκε περίπου μία εβδομάδα αφού μέλη του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας συνέλαβαν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στα ανοικτά του Γιβραλτάρ καθώς πίστευαν ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα από την ΕΕ.

Διαψεύδει η Τεχεράνη

«Απ’ ό,τι φαίνεται το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία», υπογράμμισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Φρουροί της Επανάστασης που διέψευσαν σήμερα τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ περί παρενόχλησης και απόπειρας κατάληψης του βρετανικού δεξαμενόπλοιου κατά τον οποίο οπλισμένα σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν και να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο χθες Τετάρτη, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το νέο αυτό επεισόδιο έρχεται λίγες ημέρες μετά την κατάληψη από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, ιρανικού πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Γιβραλτάρ, επειδή «επιχείρησε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Ο Ιρανός υπ.Εξ χαρακτήρισε το συμβάν «ναυτική αρπαγή», τονίζοντας πως το τάνκερ δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ