Κύπρος: «Ναι» Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί για άτυπη διάσκεψη
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των κ.κ. Νίκου Αναστασιάδη, Αντόνιο Γκουτέρες και Μουσταφά Ακιντζί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούνιο του 2017 - Πηγή: AP Photo/Craig Ruttle

Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ ιδίαν είτε στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.

Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε ερώτηση εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τί οδήγησε στην αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Προδρόμου είπε πως η ενημέρωση που έχει είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα επανέλαβε ότι ο Νϊκος Αναστασιάδης, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον Γκουτέρες στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση του κ. Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να διεξέλθουν την πρόταση.

Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του Κύπριου Προέδρου αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.

Επανέλαβε ότι «δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά».

Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το Προεδρικό λαμβάνει ήδη τις τοποθετήσεις των κομμάτων, τις οποίες θα λάβει υπόψιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, απευθύνοντας την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.

Διαβάστε επίσης