ΚΟΣΜΟΣ

Το τάνκερ που κατέσχεσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δεν είναι βρετανικό - Παρέμβαση ΗΠΑ

Το τάνκερ που κατέσχεσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δεν είναι βρετανικό - Παρέμβαση ΗΠΑ
Press TV via AP

Το δεξαμενόπλοιο που ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, με την υποψία ότι μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο δεν έφερε βρετανική σημαία, γνωστοποίησε το Λονδίνο. «Δεν έχουμε προς το παρόν γνώση ότι υπάρχει οποιοδήποτε βρετανικό συμφέρον σε αυτό το πλοίο», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι συνέλαβε ένα ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Αν και η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει αναφέρει το όνομα του πλοίου, πηγές ναυτιλιακού κλάδου τόνισαν ότι πιστεύουν ότι αυτό είναι το MT Riah.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon, το τελευταίο σήμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν την Κυριακή όταν βρισκόταν στο Στενό του Χορμούζ, στα ανοιχτά του ιρανικού νησιού Κεσμ στον Περσικό Κόλπο, με προορισμό το Ομάν και έχοντας αναχωρήσει από το νησί Λαρκ.

Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως το εν λόγω τάνκερ συνελήφθη την Κυριακή 14 Ιουλίου «νότια του (ιρανικού) νησιού Λαρκ» στο Στενό του Χορμούζ, επιβεβαίωσε ο Sepah News επίσημος ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης, εξηγώντας ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο το οποίο είχαν σπεύσει να βοηθήσουν αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, το πλήρωμα του πλοίου βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars στο πλοίο επέβαιναν 12 άτομα, μέλη του πληρώματος, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη στον Κόλπο, δεδομένου ότι το Ιράν δεσμεύθηκε να κατάσχει βρετανικά πλοία ως απάντηση στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε πετρέλαιο, στο Γιβραλτάρ.

Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο προοριζόταν για τη Συρία, παραβιάζοντας έτσι τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά η Τεχεράνη το αρνήθηκε και ζήτησε να απελευθερωθεί το πλοίο.

Την άμεση απελευθέρωση ζητούν οι ΗΠΑ

Το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμά του που συνέλαβε στον Κόλπο, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σφόδρα τη συνεχή παρενόχληση πλοίων από το Ναυτικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και την παρεμβολή στην ασφαλή διέλευση εντός και γύρω του Στενού του Χορμούζ», τόνισε ο εκπρόσωπος με mail του στο πρακτορείο Reuters.

«Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα και να αφήσει αμέσως ελεύθερο το πλήρωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες κρατείται όπως και το πλοίο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ