ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο

Τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο
REUTERS TV

Διπλή επίθεση από ομάδα ενόπλων, που πρόσκεινται σε παρακλάδι της αλ Κάιντα (αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ), σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου. Όπως μεταδίδει το Reuters, για την ώρα υπάρχουν 23 νεκροί που ανήκουν σε 18 διαφορετικές εθνικότητες. Όμως ο γάλλος πρέσβης ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 27. Κατά την επέμβαση των αρχών σκοτώθηκαν τέσσερις εκ των δραστών. Σύμφωνα με τον γάλλο πρέσβη 150 άνθρωποι έχουν διασωθεί και τους παρέχεται ιατρική βοήθεια. Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν αρχικά σε εστιατόριο-καφέ ενώ στη συνέχεια εισέβαλαν σε πολυτελές ξενοδοχείο κρατώντας άγνωστο αριθμό ομήρων.

Δύο γάλλοι υπήκοοι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών κατά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών .

Η επέμβαση των αρχών

Να απελευθερώσουν 126 από τους ομήρους που κρατούσαν οι ένοπλοι τρομοκράτες κατάφεραν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας, Ρεμί Νταντζίνου, ανάμεσα στα άτομα που απελευθερώθηκαν βρίσκεται και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου. Tέσσερις από τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας έπεσαν νεκροί κατά την επέμβαση, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιχείρηση ανακατάληψης του ξενοδοχείου Splendid εισβάλλοντας στην αίθουσα αναμονής του, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο.

Όπως μεταδίδει το Reuters οι τρομοκράτες είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά τους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου.

Πριν την εισβολή, οι τρομοκράτες έκαψαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ αντάλλαξαν πυρά με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που έσπευσαν στο σημείο.

Στη συνέχεια μπήκαν στο ξενοδοχείο κρατώντας ομήρους όλους όσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του και δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Επικεφαλής του τοπικού νοσοκομείου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 15 νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.

bf2


REUTERS / STRINGER

«Υπάρχουν δεκάδες νεκροί»

Για δεκάδες νεκρούς εντός του ξενοδοχείου, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Alpha Barry σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Reuters. Θύματα υπάρχουν και από την επίθεση στο εστιατόριο-καφέ Cappucino το οποίο οι τρομοκράτες «χτύπησαν» πριν εισβάλουν στο Splendid, όπως τουλάχιστον υποστήριξε υπάλληλός του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανάληψη ευθύνης από παρακλάδι της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική

Τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Αφρική και αποτελεί παρακλάδι της αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η ίδια οργάνωση μαζί με ακόμα δύο, είχε αναλάβει την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης σε ξενοδοχείο στο Μαλί, τον περασμένο Νοέμβριο.

splendid

Σύμφωνα, δε, με αξιωματούχους της γαλλικής πρεσβείας, πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική ενέργεια. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος πρέσβης στη χώρα αναφέρει ότι οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

BF4


REUTERS TV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ