ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Παραιτήσεις στην Cathay Pacific μετά την ρητορική για όσους στηρίζουν τις διαμαρτυρίες

Χονγκ Κονγκ: Παραιτήσεις στην Cathay Pacific μετά την ρητορική για όσους στηρίζουν τις διαμαρτυρίες
AP Photo/Kin Cheung

Παραιτήθηκε ο Ρούπερτ Χογκ, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, εν μέσω της πολεμικής που ακολούθησε όσον αφορά την ανάμειξη προσωπικού της αεροπορικής εταιρείας στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χογκ παραιτήθηκε έπειτα από σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της αεροπορικής εταιρείας που έγινε σήμερα, μετέδωσε το δίκτυο CCTV.

Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εταιρεία, «η φήμη της οποίας επηρεάστηκε από τα πρόσφατα γεγονότα», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σι Λίσαν, σύμφωνα με το CCTV.

H Cathay Pacific απέλυσε τέσσερα μέλη του προσωπικού της την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της ανάμειξής τους στις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Χογκ παραιτήθηκε «αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως επικεφαλής της εταιρείας, για τα πρόσφατα γεγονότα», διευκρινίζει η Cathay Pacific σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Τον Χογκ αντικατέστησε ο Ογκούστους Τανγκ, του ομίλου Swire, που είναι μια κοινοπραξία που έχει έδρα στο Χονγκ Κονγκ και αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Cathay Pacific.

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο Ρούπερτ Χογκ είχε ανακοινώσει ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας θα έχουν «πειθαρχικές συνέπειες», εάν συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας του Χονγκ Κονγκ, ο Πολ Λου, διευθυντής εμπορικών υποθέσεων και πελατείας, ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή του επικαλούμενος τους ίδιους λόγους με τον Χογκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Η διεύθυνση της εταιρείας είχε σπεύσει να καθησυχάσει το Πεκίνο παίρνοντας αποστάσεις από την κινητοποίηση στο Χονγκ Κονγκ και δεσμευόμενη τη Δευτέρα να απολύσει οποιονδήποτε εργαζόμενό της υποστήριζε ή συμμετείχε στις «παράνομες διαδηλώσεις».

Το μαζικό κύμα αμφισβήτησης γεννήθηκε στις αρχές Ιουνίου, λόγω ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου του Χονγκ Κονγκ για την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα. Έκτοτε οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ