ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Βανδάλισαν πινακίδα για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βόρεια Μακεδονία: Βανδάλισαν πινακίδα για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Πινακίδα, που αναφέρει στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα κυριλλικά ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας, τοποθετήθηκε στη βάση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η πινακίδα αναφέρει: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Η τοποθέτηση της πινακίδας περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το θέμα έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

«Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν», αναφέρει.

Το ίδιο συμβαίνει και για κάθε άγαλμα που απεικονίζει πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας όπως του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Η κίνηση αυτή όμως από την πρώτη κιόλας στιγμή προκάλεσε αντιδράσεις, με κάποιους να βανδαλίζουν τις νέες πινακίδες.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της νύχτας, άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο MIA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ