ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αμερικανίδα βουλεύτρια αρνείται να πάει στο Ισραήλ λόγω «ρατσιστικών πολιτικών»

ΗΠΑ: Αμερικανίδα βουλεύτρια αρνείται να πάει στο Ισραήλ λόγω «ρατσιστικών πολιτικών»
AP Photo/Paul Sancya

Η βουλευτής των Δημοκρατικών, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, Ρασίντα Τλάιμπ, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα πάει να επισκεφθεί τη γιαγιά της, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λόγω των «καταπιεστικών συνθηκών που έχει επιβάλει το Ισραήλ», το οποίο κατηγόρησε για «ρατσιστικές πολιτικές».

«Αποφάσισα ότι το να επισκεφθώ τη γιαγιά μου υπό αυτές τις καταπιεστικές συνθήκες θα ήταν σε αντίθεση σε όλα όσα πιστεύω: το να πολεμήσω τον ρατσισμό, την καταπίεση και την αδικία», έγραψε στο Twitter η Ρασίντα Τλάιμπ.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα της Τλάιμπ «για μια επίσκεψη για ανθρωπιστικούς λόγους στη γιαγιά της», αφού αρχικά της είχε αρνηθεί την πρόσβαση, εξαιτίας της στήριξής της στην εκστρατεία μποϊκοτάζ σε βάρος του εβραϊκού κράτους.

Εκλεγμένη στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Ιανουάριο του 2019, η Ρασίντα Τλάιμπ, 43 ετών, είναι η πρώτη βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο με καταγωγή από την Παλαιστίνη, όπως και μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες στο Σώμα.

«Όταν κέρδισα, αυτό έδωσε στους Παλαιστίνιους την ελπίδα ότι κάποιος θα έλεγε εν τέλει την αλήθεια για τις απάνθρωπες συνθήκες. Δεν μπορώ να επιτρέψω στο κράτος του Ισραήλ να σβήσει αυτό το φως εξευτελίζοντάς με και να χρησιμοποιήσει την αγάπη μου για τη γιαγιά μου προκειμένου να μου επιβάλει τις καταπιεστικές και ρατσιστικές πολιτικές του», έγραψε η πολιτικός.

«Η γιαγιά μου ήθελε να μαζέψουμε μαζί σύκα. Κατέρρευσα διαβάζοντάς το αυτό και ανησυχώ καθημερινά για την ασφάλεια της οικογένειάς μου από τότε που κέρδισα» σημειώνει επίσης η Τλάιμπ σε μήνυμά της, κάνοντας retweet ένα άρθρο που καταγράφει την απογοήτευση της οικογένειάς της μετά την απόφαση τη Ισραήλ να απορρίψει το πρώτο της αίτημα εισόδου.

Για «προβοκάτσια» κάνει λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι το αίτημα επίσκεψης της Τλάιμπ ήταν προβοκάτσια με στόχο να προκαλέσει αμηχανία στη χώρα του, αφού εκείνη απέρριψε την προσφορά της ισραηλινής κυβέρνησης να ταξιδέψει τελικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να δει την οικογένειά της.

«Ενέκρινα (το αίτημα) για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως αποδεικνύεται ότι ήταν προβοκάτσια με στόχο να προκαλέσει αμηχανία στο Ισραήλ. Το μίσος της για το Ισραήλ υπερισχύει της αγάπης της για τη γιαγιά της» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Άριεχ Ντερί.

Απαγόρευση εισόδου με παρότρυνση Τραμπ

Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την Πέμπτη την είσοδο στις δύο Αμερικανίδες βουλευτίνες, φιλικά προσκείμενες στους Παλαιστινίους, και η πρωτοφανής στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση αυτή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στους κόλπους των θερμότερων υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους.

Το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών, που αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη στις Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ, λόγω της στήριξής τους στο μποϊκοτάζ προς το εβραϊκό κράτος.

«Αποδοκιμάζουμε τη στήριξη των βουλευτίνων Ομάρ και Τλαϊμπ στο αντι-ισραηλινό και κατά της ειρήνης κίνημα BDS, όμως πιστεύουμε επίσης ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου πρέπει να μπορεί να επισκέπτεται τον δημοκρατικό σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για να το ανακαλύψει προσωπικά», έγραψε στο Twitter η Aipac.

«Θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν η κυβέρνηση του Ισραήλ επέτρεπε στις βουλευτίνες Ομάρ και Τλάιμπ να επισκεφθούν… Είναι ντροπή!» έγραφε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ