ΚΟΣΜΟΣ

Ο πλανήτης σε κίνδυνο: Η G7 αντιμέτωπη με την οικολογική και οικονομική κρίση

Ο πλανήτης σε κίνδυνο: Η G7 αντιμέτωπη με την οικολογική και οικονομική κρίση
AP Photo/Andrew Harnik

«Αρχηγοί των κρατών, ο Αμαζόνιος φλέγεται», έγραφε ένα από των πανό των ακτιβιστών που διαδηλώνουν ενάντια στο σύνοδο της G7 που ξεκινάει απόψε στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη, καθώς και κατακραυγή για τους ισχυρούς της πολιτικής και του χρήματος. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η κλιματική κρίση απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση σε διεθνές επίπεδο, αφού απειλεί τη ζωή στη Γη έτσι όπως την ξέρουμε.

Η G7 σαν άτυπο διευθυντήριο της παγκόσμιας οικονομίας, είναι φυσικό να γίνεται αποδέκτης των διαμαρτυριών και των αιτημάτων των πολιτών.

Το διάγγελμα Μακρόν

Σε δεκάλεπτο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι οι οικολογικές ανησυχίες τους βρίσκουν ευήκοον στη G7. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει να δει την ανάληψη δράσης για την κλιματική κρίση και χαρακτήρισε «κοινό μας αγαθό» το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Προσέθεσε ότι: «Η G7 δεν θα ανακοινώσει απλώς μια έκκληση, αλλά μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων εκεί, σε συνεργασία όμως με τις χώρες της Αμαζονίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τις επενδύσεις στην αναδάσωση».

Αναφέρθηκε ακόμα σε δεσμεύσεις για το περιβάλλον και την κατάσταση των παγκόσμιων ωκεανών από πλευράς της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και από την ναυτιλιακή βιομηχανία. Για τα ζητήματα αυτά ο κ. Μακρόν είπε:

«Πολύ σοβαρά, για πρώτη φορά, θα συνεργαστούμε με τις αρχές των θαλάσσιων μεταφορών για την μείωση της ταχύτητας. Είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τον περιορισμό των εκπομπών».

Σε ό, τι αφορά την κλωστοϋφαντουργία, επισήμανε ότι εκπρόσωποι σχεδόν των μισών από τις παγκόσμιες βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας θα είναι παρόντες και για πρώτη φορά θα δεσμευτούν στην ανάληψη δράσης με ημερομηνίες, με στόχους, αφού το 30% των απορριμμάτων στους ωκεανούς προέρχονται από την βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας.

Δεν περνάει η συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Σε ανάλογο μήκος κύματος με τον Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στο Μπιαρίτς ότι: «Ασφαλώς υποστηρίζουμε τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur αλλά είναι δύσκολο να φανταστώ μια αρμονική διαδικασία επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θα επιτρέπει την καταστροφή του πράσινου πνεύμονα της Γης.»

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) που υπογράφηκε στα τέλη Ιουνίου έπειτα από διαπραγματεύσεις 20 ετών, δέχεται σφοδρές επικρίσεις κυρίως από αγροτικές ενώσεις και οικολογικές κινήσεις.

Η οικονομική κρίση

Πέρα όμως από την οικολογική κρίση, η G7 βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών. Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας μιλώντας στη Monde, χαρακτήρισε την παγκόσμια ύφεση τον «ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο», αφού σειρά ηγετών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Τα σημάδια περί του αντιθέτου είναι όμως πολλά. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι οικονομίες της Γερμανίας και της Βρετανίας εμφάνισαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η βιομηχανική παραγωγή σε Κίνα και ΗΠΑ είναι ασθενική, και σημειώνεται αντιστροφή της απόδοσης του 2ετούς με το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ, κάτι που θεωρείται κατεξοχήν ένδειξη επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Στο διάγγελμά του ο κ. Μακρόν είπε ότι: «Θέλω να πείσω όλους τους εταίρους μας ότι οι εντάσεις, κυρίως οι εντάσεις για το εμπόριο, είναι αρνητικές για όλους». Ωστόσο, ο κ. Τραμπ κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

Παράλληλα, το Πεκίνο εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για τους νέους δασμούς των ΗΠΑ στα κινέζικα προϊόντα. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «παραβιάζουν την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και των αμοιβαίων παροχών και πλήττουν σοβαρά το πολυμερές σύστημα εμπορίου και την φυσιολογική παγκόσμια εμπορική τάξη». Η ανακοίνωση καταλήγει με μια σαφή προειδοποίηση: «Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να μην κρίνουν λανθασμένα την κατάσταση ούτε να υποτιμούν την αποφασιστικότητα του κινεζικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Γεύμα Μακρόν-Τραμπ

Η σύνοδος G7 ξεκίνησε ατύπως με γεύμα εργασίας Τραμπ και Μακρόν. «Στην πραγματικότητα έχουμε πολλά κοινά», δήλωσε ο Τραμπ για τον Μακρόν.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλεσε τον Τραμπ «εταίρο» και «πολύ ειδικό προσκεκλημένο». Ωστόσο, οι αβρότητες, τα χαμόγελα και ο αισιόδοξες διακηρύξεις δεν μπορούν να κρύψουν τις μεγάλες διαφωνίες της G7 για το περιβάλλον την οικονομία, αλλά και ζητήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ