ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στη Μεσόγειο το Ορούτς Ρέις

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στη Μεσόγειο το Ορούτς Ρέις
Ο Τούρκος υπουργός χαιρετά το πλήρωμα του Γιαβούζ / Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Στη Μεσόγειο πλέει πλέον το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

«Το πλοίο μας Ορούτς Ρέις με τη στήριξη του έθνους μας κατέβηκε στη Μεσόγειο. Εύχομαι επιτυχία στην εθνική αυτή αποστολή του πλοίου και του προσωπικού του που χαιρέτησε τους ήρωές μας στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια)», σημείωσε ο Ντονμέζ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Την ίδια ώρα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην Αττάλεια και θα αναχωρήσει για τη Μερσίνα όπου θα παραμείνει μέχρι να λάβει οδηγίες για το σημείο όπου θα διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο.


Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Μάλιστα, την Πέμπτη η Τουρκία εξέδωσε Navtex, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει σε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εν λόγω Navtex αφορά το πλοίο γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) και τίθεται σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του σημείου που βρίσκεται σήμερα.

Μάλιστα, η γεώτρηση προβλέπεται ότι θα διαρκέσει έως την Νοεμβρίου.

Εμπρηστική ρητορική

Τούρκοι υπουργοί, αξιωματούχοι αλλά και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδονται σε μπαράζ λεκτικών προκλήσεων -τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Μόλις χτες, η Άγκυρα έστησε νέο επικοινωνιακό «σόου» με φόντο την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας την Τουρκία -την επέτειο, δηλαδή, της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «παγίδες» που έχουν στηθεί εναντίον της χώρας του σε Συρία, Ιράκ και ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε πως η κυβέρνησή του θα τις «χαλάσει».

«Οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων του έθνους μας και των Τ/κ”, προσθέτοντας ότι “το έθνος μας, όπως και χθες έτσι και σήμερα, είναι έτοιμο να επιδείξει την ίδια θυσία και θάρρος για την ανεξαρτησία και το μέλλον της πατρίδας» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως «βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν το 1974 στην Κύπρο».

«Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα» ανέφερε.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο. Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ