ΚΟΣΜΟΣ

Δορυφορικές φωτογραφίες των ΗΠΑ «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή στις επιθέσεις της Σ. Αραβίας

Δορυφορικές φωτογραφίες των ΗΠΑ «δείχνουν» ιρανική εμπλοκή στις επιθέσεις της Σ. Αραβίας
European Commission via AP

Στη δέσμευση ενός δεξαμενόπλοιου προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, μια εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανησυχία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Περσικό Κόλπο.

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις με drone του Σαββάτου στο Αμπκάικ και Χουράις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο: Το Ιράν «συνέλαβε» πλοίο

Εν ριπή οφθαλμού, το 5% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου -το 50% της συνολικής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας- χάθηκε, εγείροντας φόβους για τα αποθέματα του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές πότε θα λειτουργήσουν ξανά οι εγκαταστάσεις Αμπκάικ, οι οποίες ελέγχονται από τον σαουδαραβικό κολοσσό Aramco.

Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ;

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ανοιχτά το Ιράν το Σαββατοκύριακο, χωρίς, ωστόσο, να δώσει στη δημοσιότητα απτές αποδείξεις για τα λεγόμενά του.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον των «δραστών» των επιθέσεων. Δεν κατηγόρησε, όμως, ευθέως το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι -που δεν κατονομάζονται- μίλησαν στους New York Times, το δίκτυο ABC και το Reuters για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι στους δύο στόχους εντοπίστηκαν 19 σημεία που έχουν χτυπηθεί από βλήματα, κάτι που τους επιτρέπει να υπολογίσουν την τροχιά τους.

Έτσι, υποστηρίζουν ότι η επίθεση δεν εξαπολύθηκε από τις ελεγχόμενες από τους Χούτι αντάρτες της Υεμένης.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα drones να ξεκίνησαν από κάποια περιοχή στον βόρειο κόλπο, στο Ιράν ή στο Ιράκ.

Μιλώντας στους New York Times, άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν drones και πύραυλοι εδάφους – αέρος. Ωστόσο, δεν βρήκαν όλα τα όπλα τον στόχο τους.

Το ABC Νews, που επικαλέστηκε ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται το Ιράν.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν, προς ώρας, αποστάσεις από τις δηλώσεις των Αμερικανών, τονίζοντας ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ