ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Δημοψήφισμα υπόσχεται ο Κόρμπιν - «Βάσιμους λόγους» παράτασης ζητά το Eυρωκοινοβούλιο

Brexit: Δημοψήφισμα υπόσχεται ο Κόρμπιν - «Βάσιμους λόγους» παράτασης ζητά το Eυρωκοινοβούλιο
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε σήμερα Τετάρτη, ότι σε περίπτωση εκλογικής του νίκης και ανάληψης της εξουσίας, θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ωστόσο αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να διευκρινίσει με ποιο στρατόπεδο θα συνταχθεί η δική του εκστρατεία.

«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που προσφέρει μια επιλογή στους πολίτες», δήλωσε ο Κόρμπιν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια αξιόπιστη επιλογή μεταξύ της αποχώρησης με βάση τους όρους μιας συμφωνίας Brexit που θα έχει ο ίδιος διαπραγματευθεί και της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι πολίτες αυτής της χώρας λαμβάνουν την τελική απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κληθείς να απαντήσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η δική του εκστρατεία, είπε:

«Προσφέρω στους πολίτες μια επιλογή. Θα το φέρουμε εις πέρας».

«Βάσιμους λόγους» για παράταση του Brexit ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Σε κείμενο που εγκρίθηκε με 544 ψήφους υπέρ (126 ψήφους κατά, 38 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο σήμερα Τετάρτη, αποφάσισε ποια θα είναι η θέση του για το διαζύγιο ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του νέου Ευρωκοινοβουλίου που προήλθε από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν με μεγάλη πλειοψηφία να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός» προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit, που προβλέπεται προσώρας, στις 31 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια παράταση της καθυστέρησης αυτής παρά μόνον «αν υπάρχουν γι΄αυτό βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης)».

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης», υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο.

Κάθε νέα συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση της καθυστέρησης του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο διαζύγιο χωρίς συμφωνία, κάτι το οποίο προσώρας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνείται να κάνει.

Μπαρνιέ: Μετά το Brexit θα πρέπει να λογοδοτήσετε

Μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες της Βρετανίας», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές της χώρας.

«Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές…που δεν θέλετε να το πείτε», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπαρνιέ είχε επισημάνει ότι «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε». Σε «αυτή την ασυνήθιστη και περίπλοκη διαπραγμάτευση», «είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία με αποφασιστικότητα, με ειλικρίνεια».

Παράλληλα, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα θέματα που εγείρονται από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πριν καταστεί δυνατή μια συμφωνία για μια μελλοντική σχέση.

«Συμβουλεύω όλους να μην υποεκτιμούν τις επιπτώσεις, προφανώς για το Ηνωμένο Βασίλειο πρώτα απ’ όλα, αλλά και για εμάς, από την απουσία μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία διαζυγίου, που θα αντιμετωπίζει ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα, είναι προϋπόθεση για μια συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά…Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ