ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειρηνική λύση με το Ιράν

Πομπέο: Οι ΗΠΑ επιθυμούν ειρηνική λύση με το Ιράν
(Mandel Ngan/Pool via AP)

Ρίχνει τους τόνους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με το Ιράν μετά από τις επιθέσεις εναντίον της σαουδαραβικής Aramco.

O Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα από το Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται για συζητήσεις, ότι η Ουάσινγκτον έχει αποδείξει πως επιθυμεί το ζήτημα να διευθετηθεί ειρηνικά.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την υπάρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Στη Σαουδική Αραβία, χθες Τετάρτη, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ένα «πραγματικό τεστ» για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν.

Οι δηλώσεις αυτές του Πομπέο έρχονται μόλις μερικές ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, απείλησε μέσω του CNNi με «γενικευμένη σύρραξη» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ