ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου τους ανήκει, θα μας βρουν απέναντί τους

Ερντογάν: Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου τους ανήκει, θα μας βρουν απέναντί τους
AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Σε νέα παρέμβαση αναφορικά με περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας πως αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της Κύπρου και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. 

Όπως αναφέρει το offsite.com.cy, μιλώντας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος», o Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στη σκληρή ρητορική του.

«Ως Τουρκία όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα, με την ίδια αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο», είπε και συνέχισε:

«Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ξεκινήσαμε μαζί με τους Τ/Κ αδελφούς μας στην ανατολική Μεσόγειο με δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία. Για να μπορούν αυτά τα πλοία μας να συνεχίζουν με ασφάλεια την εργασία τους ασκούν καθήκοντα οι δυνάμεις του ναυτικού και της αεροπορίας μας».

«Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα βρουν απέναντί τους την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ», διαμήνυσε προς κάθε πλευρά.

Οκτάι: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ

Νωρίτερα σήμερα, δηλώσεις επί του ίδιου θέματος είχε κάνει και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επέμεινε στις τουρκικές θέσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής από τις παραβιάσεις που επιχειρούν οι Ελληνοκύπριοι.

«Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει μειονότητα τους Τουρκοκυπρίους, στους οποίους ανήκει, επίσης, το νησί», είπε.

Παράλληλα, όμως, ο Οκτάι αναφέρθηκε και στην Αμμόχωστο, απηχώντας τα όσα είχε πει προ ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η πόλη θα ανοίξει όταν επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους οι ιδιοκτησίες της περιοχής. Μάλιστα, τόνισε πως η επιστροφή θα γίνει βάσει ιστορικών εγγράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ