ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμοί Αλβανία: Τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές από τα «χτυπήματα» του Εγκελάδου

Σεισμοί Αλβανία: Τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές από τα «χτυπήματα» του Εγκελάδου
Φωτογραφία Αρχείου Albanian Defense Ministry via AP

Δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι το αποτέλεσμα των δύο σεισμών που ταρακούνησαν την Αλβανία νωρίτερα σήμερα, Σάββατο.

Να υπενθυμίσουμε πως οι δύο δονήσεις σημειώθηκαν εντός 11 λεπτών. Η πρώτη είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ενώ η δεύτερη 5 Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχουν νεκροί. Έχουμε περισσότερους από 20 ελαφρά τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων ή από σοβάδες ή έπαθαν κρίση πανικού», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Αλμπάνα Κατζάι.

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Αισθητός, όμως, έγινε και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην Κέρκυρα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ρίζος «η Πυροσβεστική προβαίνει σε ελέγχους στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας και στο βόρειο συγκρότημα του νησιού».

Το υπουργείο Άμυνας τόνισε, επίσης, πως ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο πιο ισχυρός που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Το υπουργείο Εσωτερικών και δήμοι δίνουν οδηγίες στους κατοίκους και τους ενημερώνουν για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τους καλούν να παραμείνουν έξω από τα σπίτια.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που βρίσκεται στην Γερμανία καθοδόν για την σύνοδο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, αναμένεται να επιστρέψει στην Αλβανία, αναφέρει ο Τύπος.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τα Τίρανα και το Πανεπιστήμιο Γεωλογίας, το κτήριο του οποίου υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Όπως αναφέρει το αλβανικό Top Channel, ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κανείς στο σημείο.

Στο χωριό Χελμές, στην Καβάγια, δύο άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς, ελαφρά. Το χωριό αυτό απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τίρανα.

793563 20190921142354 20

Πηγή: Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

Στα Τίρανα, όπως αναφέρει το Balkanweb, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, ενώ σε μία παλιά πολυκατοικία προκλήθηκε μία μεγάλη ρωγμή. Σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, αλλά και σε άλλες πόλεις και χωριά, διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα σε ασανσέρ.

Ρωγμές έχουν επίσης αναφερθεί σε κτήρια στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Στα σουπερμάρκετ, τα προϊόντα έπεσαν από τα ράφια και σκόρπισαν στο πάτωμα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε σταθμευμένα αυτοκίνητα που είχαν υποστεί ζημιές, καθώς έπεσαν επάνω τους τούβλα από την πρόσοψη ενός κτηρίου.

Μέχρι αργά το απόγευμα, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους.

«Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

Οι σεισμοί

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 17:04 και είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο. Το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός ήρθε 11 λεπτά αργότερα. Σημειώθηκε στην ξηρά και συγκεκριμένα 4 χιλιόμετρα δυτικά από το Δυρράχιο. Το εστιακό βάθος ήταν ίδιο.

Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ