ΚΟΣΜΟΣ

Με έγκριση Πούτιν η δολοφονία του Λιτβινένκο, λένε οι Βρετανοί

Με έγκριση Πούτιν η δολοφονία του Λιτβινένκο, λένε οι Βρετανοί

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότητα έδωσε την έγκριση για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, σύμφωνα με δικαστική έρευνα που πραγματοποιείται στη Βρετανία από το 2006 και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε προσωπικό ανταγωνισμό μεταξύ του Πούτιν και του Λιτβινένκο αποδίδει το πόρισμα την απόφαση για δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB. «Το Κρεμλίνο είχε κίνητρα για να τον δολοφονήσει», αναφέρει η έρευνα αλλά πάντα η ρωσική ηγεσία αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η δολοφονία είχε την έγκριση τόσο του
Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και του

Νικολάι Πατρούσεφ συνεργάτη του ρώσου Προέδρου που θεωρείται "άνθρωπος-κλειδί στο σύστημα Πούτιν".

Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει την έρευνα υποστήριξε ότι είναι "προκατειλημμένη".

Ο Αντρέι Λουγκοβόι, ένας από τους υπόπτους για τη δολοφονία του Λιτβινένκο και βουλευτής, σήμερα, του Εθνικιστικού Κόμματος Ρωσίας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του πορίσματος "παράλογους".

Το χρονικό της δολοφονίας

Η δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, από πολώνιο 210, που ανέσυρε μνήμες από την περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».

Ο Λιτβινένκο, συγγραφέας, πράκτορας της KGB και της μετέπειτα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), είχε κατηγορήσει αρχικά τον Γιέλτσιν και μετέπειτα τον Πούτιν ότι διοργάνωναν τις δολοφονίες των πολιτικών τους αντιπάλων, μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

litvinenko3

Μετά την απόλυσή του από την FSB (με εντολή του Πούτιν) συνελήφθη αρκετές φορές από την ρωσική αστυνομία και τον Νοέμβριο του 2000, έφτασε στο Λονδίνο, ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο. Την 1η Νοεμβρίου 2006, κατά τη διάρκεια γεύματος ή από εισπνοή, δηλητηριάσθηκε με πολώνιο 210.

Ο ίδιος κατάλαβε αμέσως ότι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης και υποβλήθηκε σε πλύσεις στομάχου με μαγγάνιο, γεγονός που καθυστέρησε την επίδραση του πολωνίου 210 στον οργανισμό του.

Την υπόθεση της δηλητηρίασής του ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία είχε τοποθετήσει και φρουρούς έξω από το δωμάτιο που νοσηλευόταν.

Η φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε, με τον Λιτβινένκο παραμορφωμένο στο θάλαμο της εντατικής, λίγες μέρες πριν το θάνατό του, έγινε πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ όλου του κόσμου. Ο Αλέξ Λιτβινένκο πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 23 Νοεμβρίου 2006.

litvinenko4

H γυναίκα του Αλεξάντερ Λιτβινένκο θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους εντός της ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο είναι το δηλητήριο που σκότωσε τον Λιτβινένκο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ