ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το Πολώνιο -210

Τι είναι το Πολώνιο -210
Επιστημονικό εργαστήριο REUTERS/ MARK MAKELA

Ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια στον κόσμο, σκότωσε τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006, και μάλιστα με την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δικαστική έρευνα στη Βρετανία.

Pierre Curie Marie Sklodowska Curie

Το Πολώνιο -210, είναι ένα από τα 25 εξαιρετικά ραδιενεργά ισότοπα του μεταλλικού στοιχείου Πολώνιο, το οποίο ανακάλυψε το ζεύγος Κιουρί το 1897.

Ακόμη κι ένα μικρογραμμάριο του Πολωνίου - 210 είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, κι έτσι επιβάλλεται ειδικός εξοπλισμός και αυστηρές διαδικασίες χειρισμού, όταν χρησιμοποιείται. Tα σωματίδια "Άλφα" που εκπέμπονται από το Πολώνιο απορροφούνται από τον οργανισμό και μπορούν εύκολα να καταστρέψουν όλες τις λειτουργίες του. Ωστόσο, δεν διαπερνούν την επιδερμίδα.

Tο Πολώνιο-210 είναι εξαιρετικά σπάνιο στη φύση και επίσης σπάνιο στα εργαστήρια, αφού πιστεύεται πως παρασκευάζονται μόλις 100 γραμμάριά του τον χρόνο. Tο Πολώνιο-210 υπάρχει σε αναλογία 100 μικρογραμμαρίων ανά τόνο στο ουράνιο.

Το επικίνδυνο στοιχείο πήρε το όνομά του από την γενέτειρα της Μαρί Κιουρί, την Πολωνία, που την εποχή εκείνη ήταν υπό ρωσική, πρωσική και αυστριακή κυριαρχία και δεν αναγνωριζόταν ως ανεξάρτητη χώρα.

H Μαρί Kιουρί ήλπιζε ότι δίνοντας στο νέο στοιχείο το όνομα της πατρίδας της θα βοηθούσε να γίνει γνωστή η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της Πολωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έγκριση Πούτιν η δολοφονία Λιτβινένκο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ