ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες»

Ερντογάν: «Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες»
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από πλευράς της Άγκυρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δηλώνει σήμερα - με αφορμή την παράδοση της κορβέτας «Κιναλιαντά» στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό - πως «ο γίγαντας ξύπνησε» και να διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να φτιάξει και δικό της μαχητικό αεροσκάφος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελετή παράδοσης της κορβέτας - το καμάρι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας - στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Τουρκίας στη θάλασσα, τόνισε ότι πλησιάζει η ώρα και για το τουρκικό μαχητικό, αφού η άρνηση των Αμερικανών να τους παραδώσουν τα F-35, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Τουρκίας.

«Όπως φτιάξαμε drones και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Όταν ξυπνούν το γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Haber Turk.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Ερντογάν ανέτρεξε στο παρελθόν και αναφέρθηκε στη ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία όπως είπε, αποτέλεσε μία μεγάλη νίκη κατά των εχθρών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατέδειξε την ισχύ του πολεμικού ναυτικού σε όλον τον κόσμο.

«Μας κάνει υπερήφανους ο στόλος, η πειθαρχία και οι ικανότητες του πολεμικού μας ναυτικού. Αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο και στη Μεσόγειο είναι σημάδια ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί σε κάθε επίπεδο, όπως στη θάλασσα», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κορβέτα Κιναλιαντά θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Atmaca (γεράκι) και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το 2023 η χώρα να είναι πλήρως ανεξάρτητη στον αμυντικό τομέα.

«Η Τουρκία σήμερα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο», υπογράμμισε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη «Γαλάζια Πατρίδα» και πώς το πλοίο αυτό μαζί με το ισχυρό πολεμικό ναυτικό συμβάλλουν στην αμυντική ενίσχυση της χώρας.

Η κορβέτα «Κιναλίαντά» έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα, ενώ όλα τα ηλεκτρονικά της συστήματα έχουν σχεδιαστεί από Τούρκους μηχανικούς. Και οι τέσσερις κορβέτες που έχει κατασκευάσει η Τουρκία φέρουν αντίστοιχα τα ονόματα των τεσσάρων νησιών στα Πριγκηπόννησα.

Νέος γύρος λεκτικών προκλήσεων της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου

Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν από χτες νέο γύρο λεκτικών προκλήσεων και κατηγοριών μετά τις επαφές στη Νέα Υόρκη.

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι εξέδωσε μια εμπρηστική ανακοίνωση, εξαπολύοντας «πυρά» εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με αφορμή την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που δημοσιοποιήθηκε μετά από τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανακοίνωση του Χαμί Ασκόι κάνει λόγο για προσπάθειες απομόνωσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υποστηρίζει τα δικαιώματά της αλλά και αυτά των Τουρκοκυπρίων.

«Αρνούμαστε τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη. Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν τις χώρες της περιοχής αλλά και τις χώρες της Ε.Ε. στις μαξιμαλιστικές και στις παράνομες πολιτικές τους δεν έχουν όφελος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο» τονίζει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε λόγια να πουν για τα προβλήματα του Αιγαίου ούτε στο ζήτημα της Κύπρου. Οι προσπάθειες που γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα και έχουν στόχο να αγνοούν και να απομονώσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία τύχη».

Στρέφοντας τα «πυρά» της κατά της Ελλάδας, κατηγορεί τη χώρα μας για ανειλικρίνεια.

«Επίσης είναι μια απόδειξη της ανειλικρίνειας της Ελλάδος που από τη μια στέλνει μηνύματα συνεργασίας και από την άλλη εκφράζει αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας» γράφει η ανακοίνωση του Ακσόι, η οποία έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλείνοντας, ο Τούρκος αξιωματούχος καλεί Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο να έρθουν αντιμέτωπες με την «πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής και να ασκήσουν συνεργατική πολιτική που αρμόζει με την πραγματικότητα αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος σε κοινή τους δήλωση στις 28/9 καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης καθώς επίσης και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τσαβούσογλου: Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο

Τον «χορό» των προκλήσεων είχε ανοίξει χτες ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέμεινε στην «διπλωματία των κανονιοφόρων» λέγοντας ότι η Άγκυρα στο ζήτημα των υδρογονανθράκων «άλλαξε τις ισορροπίες με τα πλοία που έστειλε στην Κύπρο».

«Έχουμε καταστήσει σαφές στη διεθνή κοινότητα, στην Ελλάδα, στους Ελληνοκύπριους και στη Βρετανία ότι πρέπει να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες όταν θα «διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Μπορεί να μην μας πήραν στην αρχή σοβαρά αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά όταν στείλαμε τα πλοία μας» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε διαφορετική βάση:

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις απλώς συνεχίζοντας από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά, ακριβώς επειδή ήταν μια μεγάλη αποτυχία».

Πέντε νέες Navtex

H Άγκυρα δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εκδίδοντας και πέντε νέες Navtex.

Η μία Navtex αφορά περιοχή μεταξύ Λήμνου-Μυτιλήνης και οι άλλες 4 σε περιοχές πέριξ της Κύπρου στις οποίες η Τουρκία έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της.

Συγκεκριμένα, η μία στη περιοχή όπου αναφέρεται ως «τριεθνές», όπου συναντώνται οι ΑΟΖ, Αιγύπτου, Κύπρου και η ελληνική, όταν θα καθοριστεί και θα ανακηρυχθεί.

Η δεύτερη στην περιοχή όπου η Άγκυρα θέτει θέμα για τμήμα του οικοπέδου 7.

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ήρθαν μετά από το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η διπλωματία των κανονιοφόρων ανήκει στον 19ο αιώνα και όχι τον 21ο.

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν τότε ότι το τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, με τους δύο πολιτικούς να συζητούν όλα τα «καυτά» θέματα της πολιτικής ατζέντας.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter μετά τη συνάντηση, συμπληρώνοντας:

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ