ΚΟΣΜΟΣ

Κατάληψη εμπορικού κέντρου στο Παρίσι - Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων

Κατάληψη εμπορικού κέντρου στο Παρίσι - Έρχεται εβδομάδα κινητοποιήσεων
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Εκατοντάδες μαχητικοί οικολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν το Σάββατο ένα εμπορικό κέντρο στο Παρίσι σηματοδοτώντας μ' αυτόν τον τρόπο την έναρξη μιας εβδομάδας κινητοποιήσεων του κινήματος Extinction Rebellion (XR), αποφάσισαν γύρω στις 04:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας) να αποχωρήσουν από το κτήριο.

Το Σάββατο, γύρω στις 10:00, εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη κυρίως του XR, κατέλαβαν ως ένα «σύμβολο του καπιταλισμού» το εμπορικό κέντρο Italie 2 που στεγάζει 130 μπουτίκ και εστιατόρια στο νοτιοανατολικό Παρίσι.

Δέκα ώρες αργότερα, όταν έκλεινε το εμπορικό κέντρο, μόνο ένα τμήμα του οποίου είχε καταληφθεί, οι Αρχές κάλεσαν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, σύμφωνα με οικολόγους που βρίσκονταν μέσα σ' αυτό και ήταν αποφασισμένοι να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απ' ευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δυνάμεις της τάξης, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, επιχείρησαν στη συνέχεια να εισέλθουν στο κτήριο, μερικές είσοδοι του οποίου είχαν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές που είχαν χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τραπέζια και καρέκλες.

Ορισμένοι διαδηλωτές κάθισαν κρατώντας ανοικτές ομπρέλες πάνω από το κεφάλι τους, όπως οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Μέσα στη νύχτα, ωστόσο, αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Τον Ιούνιο, όταν είχαν κάνει κατάληψη στη γέφυρα του Σιλί (Πον ντε Σιλί) στο Παρίσι, μέλη του XR είχαν απομακρυνθεί από τις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων εξ επαφής. Οι εικόνες που είχαν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν προκαλέσει έντονη κριτική κατά των αστυνομικών δυνάμεων και είχαν οδηγήσει στην έναρξη έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ