ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό 24 πολιτείες των ΗΠΑ για «ελάφια ζόμπι»

Σε συναγερμό 24 πολιτείες των ΗΠΑ για «ελάφια ζόμπι»
AP Photo

Σε συναγερμό είναι το Τμήμα Άγριας Ζωής της Νεβάδα λόγω ασθένειας που μετατρέπει τα ελάφια σε… «ζόμπι».

Πρόκειται για μία νευροεκφυλιστική ασθένεια ονόματι «chronic wasting disease» (CWD), η οποία επιτίθεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη των ζώων. Τα ελάφια χάνουν τον προσανατολισμό τους και εμφανίζουν επιθετική διάθεση. Λίγο καιρό αργότερα, πεθαίνουν.

Τα «ελάφια ζόμπι» έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε τουλάχιστον 24 πολιτείες των ΗΠΑ και οι Αρχές της Νεβάδα κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους για να αποτρέψουν τη μετάδοση της ασθένειας και στην περιοχή τους.

Το Τμήμα Άγριας Ζωής, ζητά από τους κυνηγούς να εξετάζουν τα ζώα που σκοτώνουν για να διαπιστωθεί εάν έπασχαν από τη θανατηφόρα ασθένεια.

Μάλιστα, έχουν στηθεί ειδικά σημεία εξέτασης, η οποία διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και – όπως αναφέρει το CNNi – δεν επηρεάζει το κρέας ή τα κέρατα των ζώων.

Τον περασμένο Μάιο, σε ακόμη μία προσπάθεια να προστατευθεί η πολιτεία, ο κυβερνήτης Steve Sisolak, είχε ζητήσει ψήφιση νόμου που θα απαγορεύει στους κυνηγούς να φέρνουν στη Νεβάδα τα ζώα που σκοτώνουν σε άλλες περιοχές.

Θανατηφόρα ασθένεια

Τα ζώα που έχουν νοσήσει, εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα: παραπατούν, εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες σάλιου, χάνουν βάρος, γίνονται πιο επιθετικά και μειώνεται ο φόβος τους απέναντι στους ανθρώπους. Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στο να ονομαστούν… ζόμπι.

Η ασθένεια μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών ή με την κατάποση μολυσμένου νερού και είναι άκρως θανατηφόρα.

Από τον Αύγουστο έως και τώρα έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε 227 πόλεις, 24 πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε ανθρώπους είναι μικρός, ωστόσο, οι ιθύνοντες προειδοποιούν τους κυνηγούς για τους κινδύνους της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος.

Ένα ζώο μπορεί να είναι φορέας της ασθένειας για περισσότερο από έναν χρόνο και να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα, και γι’ αυτό τον λόγο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνει στους κυνηγούς να ελέγχουν τα ζώα που σκοτώνουν για να μην καταναλώσουν μολυσμένο κρέας.

Nevada wildlife officials warn hunters about 'zombie' deer, by Scottie Andrew, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ