ΚΟΣΜΟΣ

Την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Πότε θα γίνει το κρίσιμο ραντεβού

Την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Πότε θα γίνει το κρίσιμο ραντεβού
Φωτογραφία αρχείου Presidential Press Service/Pool Photo via AP

Στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη διμερή συνάντηση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, εν μέσω τριγμών και αντιδράσεων -τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς- λόγω της απόφασης να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, την ώρα που η Άγκυρα ετοιμάζεται για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Μόλις χθες, Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωνε πως αν η Άγκυρα κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρήσει ότι «κινείται εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ «θα καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας». Ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση του Τραμπ για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν κινείται σε τελείως διαφορετικό κλίμα.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι βολικά ξεχνούν ότι ηΤουρκία είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πραγματικότητα φτιάχνουν το χαλύβδινο δομικό πλαίσιο για τα F-35 μαχητικά τζετ. Ήταν επίσης καλοί στη συνεργασία, βοηθώντας με να σώσω πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ, και να επιστρέψουν σε καλή υγεία, μετά από αίτημά μου, τον πάστορα Μπράνσον που είχε ακόμη πολλά χρόνια κάθειρξης», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

«Επίσης θυμηθείτε, και είναι σημαντικό, ότι η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ με καλή υπόληψη. Έρχεται στις ΗΠΑ ως φιλοξενούμενός μου στις 13 Νοεμβρίου», συνέχισε ο Τράμπ, ο οποίος προσέθεσε στο στο tweet του το hashtag #ENDENDLESSWARS (ατελείωτοι πόλεμοι).

Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε ότι η αμερικανική Γερουσία θα επιδιώξει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ακόμα και να προχωρήσει στην αναστολή της συμμετοχής της από το ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και επιτεθεί εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τους Κούρδους»

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «εγκαταλείψει» τους Κούρδους της Συρίας.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει τους Κούρδους που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές» ήταν το Tweet που έγραψε ο μεγιστάνας.

«Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά (παρέχοντάς τους) όπλα», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ