ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αν δεν υπάρξει αποχώρηση από το Ντονμπάς, δεν θα υπάρξει το «σχήμα της Νορμανδίας»

Ουκρανία: Αν δεν υπάρξει αποχώρηση από το Ντονμπάς, δεν θα υπάρξει το «σχήμα της Νορμανδίας»
AP Photo/Efrem Lukatsky

Την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαμηνύοντας ότι αν το αίτημά του δεν γίνει δεκτό, δεν θα υπάρξει συνάντηση κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στο Σχήμα της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία). 

«Αν δεν υπάρξει αποχώρηση, δεν θα υπάρξει και το "σχήμα της Νορμανδίας". Τελεία και παύλα. Τώρα αυτό εξαρτάται και από την δική μας πλευρά», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη σημερινή μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις επίμαχες συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντοναλντ Τραμπ.

«Αν στα σημεία από τα οποία προβλέπεται να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, συνεχίζουν να καταφθάνουν και από τις δύο πλευρές διάφορα άτομα με σκοπό να παρεμποδίσουν την αποχώρηση, τότε δεν θα υπάρξει αποχώρηση των στρατευμάτων», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη εγκατάσταση ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς, είπε ότι το ζήτημα αυτό θα είναι αντικείμενο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του στο ζήτημα αυτό συνίσταται στο να εγκατασταθεί η ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Το ζήτημα της Κριμαίας και η αντίδραση της Μόσχας

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα της Κριμαίας, το οποίο χαρακτήρισε «περίπλοκη ιστορία», είπε ότι προτίθεται να το θέσει στην Σύνοδο Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», καθώς δεν βλέπει να υπάρχει άλλο πεδίο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να το συζητήσει.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε να δηλώσει, διά στόματος του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, ότι «η πρόθεση του Ζελένσκι δεν είναι ρεαλιστική».

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα τη Κριμαίας, ούτε στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’ ούτε σε καμία άλλη συνάντηση, καθώς το θέμα έχει κλείσει»

Ανοιχτό το θέμα της συνάντησης με τον Πούτιν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κατ ιδίαν συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία ωστόσο είπε ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζεται.

«Προς το παρόν μιλάμε μόνο για μια συνάντηση στο πλαίσιο του "σχήματος της Νορμανδίας"… Πρέπει να κοιτάξουμε ο ένας στα τον άλλο στα μάτια, να κατανοήσουμε τι θέλει ο καθένας και ποιες ρεαλιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν, πότε και πώς μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο. Εμείς το θέλουμε πολύ. Εάν κι εσείς το επιθυμείτε, τότε ελάτε να συναντηθούμε. Μπορούμε να συναντηθούμε και στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’ και σε μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας».

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να επικοινωνεί απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη φάση ανταλλαγής κρατουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ