ΚΟΣΜΟΣ

Εισβολή στη Συρία: Οι πρόσφυγες θύματα, πρόσχημα και «όπλο» του πολέμου

Εισβολή στη Συρία: Οι πρόσφυγες θύματα, πρόσχημα και «όπλο» του πολέμου
Ismail Coskun/HA via AP

Στο νέο κεφάλαιο της συριακής τραγωδίας το προσφυγικό έχει ξανά κεντρική θέση.

Από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία περίπου το μισό του πληθυσμού της χώρας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις εστίες του. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε έξι εκατομμύρια, ενώ αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό είναι 5.6 εκατομμύρια.

Τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων φιλοξενεί η Τουρκία, με 3,5 εκατομμύρια.

Νέοι εκτοπισμένοι

Η τουρκική εισβολή στη Συρία προκάλεσε νέο προσφυγική τραγωδία. Σε 24 μόλις ώρες, 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά την τουρκική επίθεση. Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η διασφάλιση πρόσβασης στο ιατρικό και προνοιακό προσωπικό. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές υποδομές δεν πρέπει να γίνονται στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ανθρωπιστική κρίση

Δεκατέσσερις διεθνείς ΜΚΟ σε κοινή ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν σήμερα για κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Βορειοανατολική Συρία. Οι οργανώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Γιατροί του Κόσμου και η Oxfam, υπογραμμίζουν ότι οι άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί η βία κλιμακώνεται και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι περίπου 450.000 άνθρωποι ζουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία. Προσθέτουν δε ότι 90.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι ζουν στην περιοχή, ενώ δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές με τις οικογένειες τους κρατούνται σε στρατόπεδα. Οι ΜΚΟ καλούν επίσης να μην γίνονται επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Από τα στοιχεία που δίνουν οι ΜΚΟ, είναι προφανές τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η διοικητική δομή των SDF που ελέγχουν την περιοχή.

Η μεταφορά των Σύρων

Ωστόσο, η τουρκική εισβολή δεν συνδέεται με το προσφυγικό μόνο με τον τρόπο που συμβαίνει σε κάθε πολεμική αναμέτρηση. Ο διακηρυγμένος στόχος του Ερντογάν είναι να μεταφέρει έως δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη «ζώνη ασφαλείας» που θα δημιουργήσει σε βάθος 30 χλμ. και σε μήκος 480 εντός του συριακού εδάφους.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα απαντήσει στην πολεμική των δημάρχων της κεμαλικής αντιπολίτευσης ότι οι Σύροι πρόσφυγες αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των τουρκικών πόλεων. Το βασικό όμως είναι ότι θα αλλάξει τη δημογραφική ταυτότητα της περιοχής, σε βάρος των Κούρδων. Στο επίπεδο των διακηρύξεων ο πόλεμος γίνεται στο όνομα της επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους.

Οι απειλές

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκβιάζει τις χώρες της ΕΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα σας στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες», είπε σε ομιλία του προς βουλευτές του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Οι πρόσφυγες λοιπόν είναι ταυτόχρονα θύματα, πρόσχημα και όπλο του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ