ΚΟΣΜΟΣ

«Τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα «βλέπει» τώρα η Τουρκία

«Τουρκική μειονότητα» στα Δωδεκάνησα «βλέπει» τώρα η Τουρκία
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα ήγειρε σε διεθνές συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω ο επικεφαλής της μουσουλμανικής Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου Mustafa Kaymakcı.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στο συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη, «τουρκική μειονότητα» δεν υπάρχει μόνο στη Θράκη αλλά και στη Ρόδο και την Κω.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για την εξαφάνιση των μουσουλμανικών περιουσιών στις περιοχές αυτές.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας και άλλα δικαιώματα.

Πρόσθεσε δε, ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu:

«Η ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια ενώ υποστηρίζεται ότι φιλοξενείται μια «τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα» περίπου 6.000 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ