Ακιντζί: Παρεξηγήθηκε η δήλωσή μου για τη Συρία
Πηγή: EPA

Για παρεξήγηση των λεγομένων του σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, κάνει λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος διευκρίνισε σήμερα ότι στην αναφορά του για διάλογο, δεν εννοούσε το διάλογο με την οργάνωση ΡΚΚ.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του στη Haber Turk, ο Ακιντζί είπε ότι αυτό που εννοούσε, ήταν να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές προσθέτοντας ότι πιστεύει στη δύναμη της διπλωματίας και του διαλόγου.

«Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ξεκαθάρισε ο ίδιος, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτησή του και στα κατεχόμενα και στην Τουρκία.

«Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης» ανέφερε στη δημοσιογράφο ο Τ/κ ηγέτης.

«Όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε».

Υποστήριξε ακόμα ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του  και πρόσθεσε ότι «όλοι στην Κύπρο  ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι που στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω».

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ από την πλευρά του, σε δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα εξέφρασε τις έντονες αντιδράσεις του στην ανάρτηση του Ακιντζί, λέγοντας παράλληλα ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει επηρεαστεί από περιθωριακές ομάδες, οι οποίες είναι εναντίον της Τουρκίας.

Το ποστ του Ακιντζί στο Facebook

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Ακιντζί έκανε την εξής ανάρτηση στο Facebook: 

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πέθαναν στο πλευρό μου στις μάχες της Λευκωσίας.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η ανάρτηση του Ακιντζί προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνο οποίος δήλωσε για τον Τ/κ ηγέτη,  σύμφωνα με το offsite.com.cy πως «ξεπέρασε τα όριά του».

«Οι ομοεθνείς μας θα του δώσουν την απάντηση που χρειάζεται» σημείωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη Συρία.

Διαβάστε επίσης