ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρίες από τη Συρία: Ο Ερντογάν κάνει πόλεμο εναντίον των αμάχων

Μαρτυρίες από τη Συρία: Ο Ερντογάν κάνει πόλεμο εναντίον των αμάχων
Baderkhan Ahmad / Associated Press

Την ώρα που οι μάχες μαίνονται στη Βορειοανατολική Συρία ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), κορυφώνεται το δράμα των αμάχων.

Πέρα από τους δεκάδες νεκρούς των βομβαρδισμών, δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διακηρυγμένος στόχος της τουρκικής εισβολής στη Συρία στην περιοχή της Ροτζάβα, είναι η εγκατάσταση δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία.

Μέσα από τον δίαυλο του Rojava Information Center, το CNN Greece κατέγραψε δύο σημαντικές μαρτυρίες για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι άμαχοι.

Χτυπάνε τα νοσοκομεία

Ο Ciwan Musa, γιατρός στο νοσοκομείο του Τελ Τάμερ (Τιλ Τέμιρ στα κουρδικά) που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ νοτίως του Ρας Αλ Αΐν, είπε: «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχει τραυματιστεί στις μάχες, έχει έρθει εδώ στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι έχουν τραυματιστεί στις αεροπορικές επιδρομές. Η κατάσταση τους, τόσο των μαχητών όσο και των αμάχων, είναι κρίσιμη. Τους φέρνουν από όλη την πόλη. Εργαζόμαστε καλά. Έχουν έρθει να βοηθήσουν γιατροί κι εθελοντές από όλη τη Ροτζάβα, αλλά και από την υπόλοιπη Συρία. Είμαστε σε θέση να διεξαγάγουμε εγχειρήσεις και να περιθάλψουμε ορισμένα από τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών. Αρκετούς τραυματίες μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές».

«Βεβαίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν βομβαρδίζεται ή χτυπιέται από τους Τούρκους αυτό το μέρος όπου βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματίες, πολίτες. Μειώνεται έτσι η δυνατότητά μας να παρέχουμε ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό το λόγο, λέμε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να προστατευτούν από τη διεθνή κοινότητα.»

Χωρίς νερό

Ο δάσκαλος Fawaz Saido είπε: «Το όνομα μου είναι Fawaz Saido και είμαι από την πόλη του Τιλ Τέμιρ (Τελ Τάμερ). Μετά τις επιθέσεις στο Σέρε Κανίγιε (Ρας Αλ Αΐν) και το Ταλ Αμπιάντ, πολλοί άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους και ήρθαν στην πόλη μας σαν πρόσφυγες. Πολλοί κοιμήθηκαν με σε σχολεία, άλλοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια, άλλοι σε σκηνές. Είναι μια μικρή πόλη, δεν υπάρχει χώρος για τόσο κόσμο.

Η άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μέχρι στιγμής καμία ΜΚΟ ή φιλανθρωπικός οργανισμός δεν παρέχει φάρμακα ή τροφή στους πρόσφυγες. Οι κάτοικοι της πόλης κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουμε την ίδια πρόβλημα με το νερό. Δεν υπάρχει αρκετό νερό. Τον νερό μας έρχεται από τη Χασακά. Οι πόλεις Τιλ Τέμιρ, Σέρε Κανίγιε και Ζιργκάν, καθώς και 200 χωριά παίρνουν νερό από το ίδιο υδραγωγείο. Την πρώτη μέρα του πολέμου το χτύπησαν, αλλά επισκευάστηκε. Τη δεύτερη μέρα το ξαναχτύπησαν και καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν γίνεται να κόβουν το νερό, να κόβουν τα φάρμακα. Τα αεροπλάνα του Ερντογάν δεν διεξάγουν μόνο επιχειρήσεις κατά στρατιωτικών στόχων. Ο στόχος τους δεν είναι μόνο η στρατιωτική νίκη. Κάνουν πόλεμο εναντίον των αμάχων.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ντρέπεται που ένα μέλος του έχει αυτήν την προσέγγιση. Το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι πρέπει να έχει ανθρωπιστική προσέγγιση. Πρέπει να πάρει θέση εναντίον των τουρκικών επιθέσεων, εναντίον των βασάνων που προκαλούν στον κόσμο. Κάνουν τους ανθρώπους πρόσφυγες, σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν σπίτια, αφήνουν τον κόσμο χωρίς νερό και τροφή.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ