ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Οι ΗΠΑ εξετάζουν απόσυρση των πυρηνικών τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ

New York Times: Οι ΗΠΑ εξετάζουν απόσυρση των πυρηνικών τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo

Οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης των πυρηνικών τους όπλων από τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, με αφορμή την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία και η οποία έχει επικριθεί εντόνως από την αμερικάνικη πλευρά.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας εξέτασαν – με απόλυτη μυστικότητα - την πιθανότητα μετακίνησης σχεδόν 50 πυρηνικών όπλων από τη βάση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο, τα όπλα αυτά «στην ουσία είναι αιχμάλωτοι του Ερντογάν τώρα». Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να προχωρήσουν στην μετακίνησή τους από το Ιντσιρλίκ, θα πρόκειται για το ντε φάκτο τέλος της συμμαχίας των δύο χωρών.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή τα πυρηνικά παραμείνουν στη βάση - σημειώνει το δημοσίευμα - τότε θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή ενός σοβαρού κινδύνου, ο οποίος θα έπρεπε να απαλειφθεί εδώ και χρόνια.

Υπέγραψε το διάταγμα ο Τραμπ - Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας

Να υπενθυμίσουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως θα υπογράψει – όπως και έκανε – εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα σχετικά με την επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ