ΚΟΣΜΟΣ

«Αχτίδα ελπίδας»: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Brexit

«Αχτίδα ελπίδας»: Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Brexit
(AP Photo/Peter Morrison)

Ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες για το Brexit μετά τις «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν χτες το βράδυ, όπως δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος.

«Οι ομάδες εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. Οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν σήμερα το πρωί» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Χτες, το ειδησεογραφικό δίκτυο αλλά και βρετανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται μια «ανάσα» από τη συμφωνία, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως ο Μπόρις Τζόνσον έκανε «μεγάλες υποχωρήσεις» στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Σήμερα, Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε πως υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» για συμφωνία πριν από την 31η Οκτωβρίου -την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές» δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. ήταν η «κόκκινη γραμμή» για η Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Συνομιλίες της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυχτα ως σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Η εφημερίδα Guardian γράφει πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει στα χέρια του ένα σχεδιάγραμμα της συμφωνίας με την Κομισιόν.

Υποχωρεί η στερλίνα

Η στερλίνα, που χτες έκανε ράλι ανόδου, υποχώρησε από το υψηλό πενταμήνου έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς διαφάνηκε πλέον πως οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» θα διαρκέσουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι χθεσινές αναφορές ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν στο προσχέδιο μιας συμφωνίας για το Brexit οδήγησαν σε άνοδο τη στερλίνα και ενίσχυσαν τις ελπίδες στις διεθνείς αγορές ότι θα αρθεί μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας.

Ωστόσο σήμερα η ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε πτώση καθώς φάνηκε να δημιουργούνται εκ νέου επιφυλάξεις.

Στις 10:35 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,7% στο 1,2702 δολάριο αφού χθες ενισχύθηκε κατά 1,5% στο υψηλό πέντε μηνών του 1,28. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 0,7% στις 86,88 πένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ