ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ικανοποίηση από Μέρκελ, Γιούνκερ και Τζόνσον για τη συμφωνία

Brexit: Ικανοποίηση από Μέρκελ, Γιούνκερ και Τζόνσον για τη συμφωνία
AP Photo/Frank Augstein

«Η είδηση της ημέρας είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια λογική, δίκαιη έκβαση».

«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πραγματικό Brexit που πετυχαίνει τους στόχους μας. Και σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί ολόκληρο και πλήρες στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο ίδιος. «Πραγματικά ελπίζω τώρα…ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Ουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία».

«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

«Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.

Το Σάββατο η συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου

Παράλληλα, οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν για το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ