ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προσωρινή ανακούφιση πριν τις μεγάλες αποφάσεις – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Συρία: Προσωρινή ανακούφιση πριν τις μεγάλες αποφάσεις – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
(AP Photo/Jacquelyn Martin)

Τις «κόκκινες γραμμές» τους χάραξαν χτες Κούρδοι της Συρίας, με τα επόμενα 24ωρα να κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα για τη συμφωνία Ουάσινγκτον – Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός.

Παρότι η αμερικανική πλευρά, που λειτούργησε ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών και επιχειρεί να εμφανιστεί ως ρυθμιστής στην περιοχή, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμφωνία, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που παραμένουν στον «αέρα».

Η Τουρκία «έκοψε και έραψε» τη συμφωνία στα δικά της μέτρα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από μια εκτεταμένη «ζώνη ασφαλείας» -μια περιοχή την οποία θα ελέγχει η Άγκυρα, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας που κατά τους Κούρδους κρίνεται προβληματικό

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν πως είναι διατεθειμένες να τηρήσουν την εκεχειρία αλλά ξεκαθάρισαν πως δεν έχει συζητηθεί η «τύχη άλλων περιοχών».

Μάλιστα, ο στρατιωτικός διοικητής Μαζλούμ Αμπντί ξεκαθάρισε, όπως γράφει ο Rojava Information Center, πως οι Κούρδοι δέχονται την κατάπαυση του πυρός αλλά όχι την παραμονή της Τουρκίας στην περιοχή.

Για «ασαφή συμφωνία» μίλησε και η Δαμασκός, δια στόματος της πολιτικής συμβούλου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, Bouthaina Shaaban.

Η σύμβουλος του Σύρου προέδρου δήλωσε πως η Δαμασκός διαφωνεί με την ιδέα αυτόνομου Κουρδιστάν, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για αυτό στη Συρία.

«Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι ασαφής» είπε η Shaaban, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης.

«Και όσον αφορά στον όρο “ζώνη ασφαλείας”, είναι ανακριβής: αυτό που πραγματικά θέλει η Τουρκία είναι μια κατοχική ζώνη».

Στάση αναμονής φαίνεται πως τηρεί και η Μόσχα, που έκανε χτες μόνο ένα λακωνικό σχόλιο:

«Ελπίζω ότι θα λάβουμε λεπτομερείς πληροφορίες από τους Τούρκους εταίρους».

Παυση στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα «παγώσουν» για 120 ώρες και οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη «ζώνη ασφαλείας».

«Μια εβδομάδα μετά την είσοδο των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάικ Πενς, και συμπλήρωσε:

«Θα υπάρξει μια παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για 120 ώρες, ώστε οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρση του YPG από τις περιοχές και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πλήρη κατάπαυση του πυρός. Και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Τουρκία, θα συνεργαστούν με λαούς από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα…».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάικ Πενς είπε πως μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και πως ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαριστεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φανταστικά νέα από την Τουρκία. Συνέντευξη Τύπου σε λίγο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών. Ευχαριστώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα σωθούν πολλές ζωές!» είχε γράψει στο Twitter, λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας αργότερα από το Τέξας, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τους Κούρδους.

Μάλιστα, υποστήριξε πως οι Κούρδοι είναι «απίστευτα χαρούμενοι» με αυτή τη λύση.

Σε άλλο tweet του, ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ παράλληλα έγραψε ότι για τη συμφωνία απαιτήθηκε λίγη «σκληρή αγάπη».

Η απάντηση του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος πως οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», τόνισε ο Ερντογάν.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεν θα επιβληθούν άλλες κυρώσεις

Το… αντάλλαγμα για την Τουρκία είναι, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Πενς, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν άλλες κυρώσεις στην Τουρκία.

«Μέρος της συμφωνίας μας είναι πως με την εφαρμογή αυτής της εκεχειρίας, οι ΗΠΑ δεν θα εφαρμόσουν άλλες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, και συμπλήρωσε:

«Και μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τότε ο πρόεδρος έχει συμφωνήσει να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή στη Συρία αλλά «όχι στρατιωτικά».

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται διπλωματικά, πολιτικά και φυσικά σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να στηρίξουν τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν στην περιοχή» είπε ο Πενς, τονίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τον έστειλε στην Τουρκία για να σταματήσει τη βία.

«Το καταφέραμε αυτό» δήλωσε ο κ. Πενς.

Τσαβούσογλου: Δεν είναι εκεχειρία

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρόκειται για εκεχειρία αλλά μια κατάπαυση πυρός 120 ωρών.

«Θα σταματήσουμε την επιχείρηση για 120 ώρες για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε:

«Η επιχείρηση θα σταματήσει μόνο εάν τηρηθούν όλοι οι όροι».

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η «ασφαλής ζώνη» θα πρέπει να φτάνει περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

«Πήραμε ακριβώς αυτό που θέλαμε» λέει Τούρκος αξιωματούχος

«Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi.

Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ζώνη ασφαλείας μέσα σε πέντε μέρες».

«Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ