ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες συλλήψεις για τεράστιο site παιδικής πορνογραφίας στο dark web

Εκατοντάδες συλλήψεις για τεράστιο site παιδικής πορνογραφίας στο dark web
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Matt Houston)

Ένα από τα μεγαλύτερα sites παιδικής πορνογραφίας στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (dark web) «εξαρθρώθηκε» χθες, με αποτέλεσμα να γίνουν εκατοντάδες συλλήψεις ανά τον κόσμο.

Όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας - όπου ήταν και η έδρα του ιστοσελίδας- η «Welcome To Video», παρείχε στους πελάτες της πρόσβαση - έναντι αμοιβής σε bitcoins - σε τεράστια συλλογή βίντεο (250.000) που απεικόνιζαν σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν και εξαιρετικά σκληρά βίντεο με βιασμούς παιδιών πολύ μικρής ηλικίας. Μάλιστα, στη σελίδα για το upload έγραφε χαρακτηριστικά: «Μην ανεβάζετε πορνογραφία με ενήλικους».

Οι Αρχές διέσωσαν τουλάχιστον 23 ανήλικους σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία που κακοποιούνταν από χρήστες της ιστοσελίδας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πολλά παιδιά που εμφανίζονται στα βίντεο, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παιδικής πορνογραφίας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

«Οι ιστοσελίδες του darknet που έχουν κέρδος από τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών είναι μεταξύ των πιο απεχθών μορφών εγκληματικής συμπεριφοράς», ανέφερε ο Μπράιαν Μπεντσκόφσκι, υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η ιστοσελίδα διέθετε τεράστια «βιβλιοθήκη» , η μισή εκ της οποίας απαρτιζόταν από εικόνες που δεν είχαν πέσει ποτέ ξανά στα χέρια των Αρχών. Αυτό το γεγονός που εκλαμβάνεται ως μια «έκρηξη» περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης online. Σε σχετική ανακοίνωση η National Crime Agency της Μ. Βρετανίας ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση της σκληρότητας, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας του υλικού.

Μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον διαχειριστή του «Welcome To Video» έναν Νοτιοκορεάτη ονόματι Τζονγκ Γου Σον, και 337 χρήστες σε δώδεκα διαφορετικές χώρες. Σε βάρος του Σον, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή 18 μηνών στη Νότια Κορέα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες και από τις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους άλλους κατηγορούμενους έχουν καταδικαστεί, επίσης, και εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 15 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πώς λειτουργούσε το site

Το «Welcome to Video» είναι μια από τις πρώτες ιστοσελίδες που εκμεταλλεύονται την παιδική πορνογραφία χρησιμοποιώντας bitcoins, που επιτρέπουν στους χρήστες να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους σε οικονομικές συναλλαγές. Οι χρήστες ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα για «πόντους» που ξόδευαν για το κατέβασμα βίντεο ή την απόκτηση «VIP» λογαριασμών για να παρακολουθούν όσα βίντεο ήθελαν. Πόντοι κερδίζονταν επίσης, μέσω του ανεβάσματος νέου υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η ιστοσελίδα είχε εισπράξει bitcoins αξίας τουλάχιστον 370.000 δολαρίων πριν το κατέβασμά της τον Μάρτιο του 2018, και τα χρήματα αυτά «ξεπλένονταν» μέσω τριών ανταλλακτηρίων ψηφιακών συναλλαγμάτων.

Παραμένει ασαφές το πώς εντοπίστηκε το site και πώς διεξήχθη η επιχείρηση για την «εξάρθρωσή» του, καθώς, όπως σημειώνει το Reuters, έχουν δοθεί διαφορετικές εξηγήσεις από τις Αρχές διαφορετικών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ