ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ για Συρία: «Η υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός δεν είναι αυτή που περιμέναμε»

Τουσκ για Συρία: «Η υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός δεν είναι αυτή που περιμέναμε»
AP Photo/Olivier Matthys

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκτίμησε σήμερα Παρασκευή πως η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία δεν ήταν μια πραγματική «κατάπαυση του πυρός», αλλά μια «συνθηκολόγηση» που απαιτήθηκε από τους Κούρδους.

«Η κατάσταση είναι αρκετά προφανής. Αυτή η υποτιθέμενη 'κατάπαυση του πυρός' δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια κατάπαυση του πυρός, είναι μια απαίτηση από τους Κούρδους να συνθηκολογήσουν», είπε, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Πέμπτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει περιθώριο πέντε ημερών στις κουρδικές δυνάμεις, που ήταν ο κύριος σύμμαχος των Αμερικανών στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, να αποχωρήσουν από την «ασφαλή ζώνη» που θέλει η Άγκυρα να δημιουργήσει εντός του συριακού εδάφους.

«Μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Συρία: Αυτά είναι τα 13 σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ - Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ