ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Δεν τηρείται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Δεν τηρείται η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία «δεν τηρείται», σημείωσαν στο CNNi δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν ποια από τις δύο πλευρές παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, ωστόσο Τούρκοι και Κούρδοι αλληλοκατηγορούνται.

«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υπονομεύει τη συμφωνία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των SDF από την πόλη Ρας αλ-Άιν, κάτι που Άγκυρα αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται στην ουσία για μία «παύση των επιχειρήσεων στην περιοχή» παρά μία κατάπαυση πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του επί του ζητήματος, σημείωσε το μεσημέρι του Σαββάτου πως «θα συντρίψει τα κεφάλια των Κούρδων» εάν δεν αποχωρήσουν από την περιοχή στο χρονικό διάστημα το οποίο ορίζει η συμφωνία.

Με αυτή τη δήλωση, ο Ερντογάν διατήρησε στα ύψη την ένταση. Παράλληλα, δήλωσε πως «εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή του έως και την λήξη των 120 ωρών, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα λυθεί. Αλλά εάν δεν εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, το αμέσως επόμενο λεπτό μετά την παρέλευση των 120 ωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ