ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με φόντο την εκπνοή της εύθραυστης εκεχειρίας

Συρία: Κρίσιμη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με φόντο την εκπνοή της εύθραυστης εκεχειρίας
AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Σότσι, με το θέμα της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στην βορειοανατολική Συρία να αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση.

Η Ρωσία πιστεύει ότι η μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, εκφράζοντας έτσι τη θέση της Μόσχας επί του ζητήματος.

Ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά Τουρκίας

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στον απόηχο των αποκαλύψεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπεό, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι προετοιμασμένος ακόμη και για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τουρκίας.

«Προτιμάμε την ειρήνη από τον πόλεμο» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο CNBC, και συνέχισε: «Αλλά σε περίπτωση που απαιτηθεί στρατιωτική δράση, να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει…».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει την «κόκκινη γραμμή» του Αμερικανού προέδρου -την εξέλιξη, δηλαδή, που θα ανάγκαζε τον Τραμπ να στραφεί εναντίον της Τουρκίας.

«Αναφέρατε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν. Θα χρησιμοποιηθούν και οι διπλωματικές δυνάμεις μας. Αυτές τις προτιμάμε», είπε ο κ. Πομπέο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρει το CNBC.

Τραμπ: Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύσουμε για το υπόλοιπο της ζωής τους

Τελειώνει σήμερα η συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήρθαν λίγες μόλις ώρες πριν εκπνεύσει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική από πλευράς των Δημοκρατικών για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Όπως γνωστοποίησαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές, η συμφωνία τελειώνει στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα.

«Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 22:00 (τουρκική ώρα) (...) και άρα θα τελειώσει την Τρίτη στις 22:00», δήλωσαν οι πηγές.

Η στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων αναστάλθηκε από την περασμένη Πέμπτη, χάρη σε μια εύθραυστη εκεχειρία που διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες είχαν δηλώσει πως η κατάπαυση του πυρός θα διαρκούσε «120 ώρες».

Η συμφωνία είχε σκοπό να επιτρέψει στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στην Άγκυρα να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ.

Αυτή η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει αρχικά μήκος 120 χλμ. και θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., δήλωσαν οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Η Τουρκία δήλωσε πως η επίθεση θα επαναληφθεί μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, εάν τα μέλη των YPG δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι τότε από εκεί.

«Όταν περάσουν οι 120 ώρες, αν υπάρχουν τρομοκράτες, θα τους εξουδετερώσουμε», δήλωσαν οι στρατιωτικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ