ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι ψηφοφορίες, το αίτημα παράτασης και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Brexit: Οι ψηφοφορίες, το αίτημα παράτασης και το σενάριο των πρόωρων εκλογών
(House of Commons/via AP)

Την αναστολή της εξέτασης της συμφωνίας για το Brexit έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, πέραν της 31ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Είχε προηγηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την οποία οι Βρετανοί βουλευτές άναψαν μεν ένα πρώτο «πράσινο φως» για τη συμφωνία εξόδου του Μπόρις Τζόνσον με 329 ψήφους υπέρ έναντι 299 κατά, καταψήφισαν, ωστόσο στη συνέχεια την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός «πετάει πλέον το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους, λέγοντας πως η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για αναβολή.

Πιο συγκεκριμένα, 322 βουλευτές είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα τριών ημέρων για συζήτηση και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Και μπορεί ο Τζόνσον μετά την ψηφοφορία να επαίνεσε τους βουλευτές οι οποίοι «αγκάλιασαν» τη συμφωνία, η ήττα, ωστόσο που υπέστη σε ό,τι αφορά την εξέταση του νομοσχεδίου, θα μπορούσε να «τινάξει» ολόκληρη τη διαδικασία στον αέρα, με το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές να είναι πιθανό.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», τόνισε ο Τζόνσον αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών.

Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει πλέον μία εβδομάδα μπροστά του για να εξετάσει τις επιλογές του και να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του, αν θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για πραγματοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος του Brexit, o Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως το κοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα σε τόσο στενό χρονικό πλαίσιο και χωρίς καμία προειδοποίηση και ανάλυση του οικονομικού αντίκτυπου του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Εργατικών ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να συνεργαστεί με όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, για να υπάρξει μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα.

Τουσκ: Συζητά το αίτημα αναβολής του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

«Μόνος δρόμος είναι οι πρόωρες εκλογές»

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η πηγή.

«Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή [πρόωρων] εκλογών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με (πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι) Κόρμπιν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ