ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ για τουρκική εισβολή στη Συρία: Έχουμε βρει αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου

ΗΠΑ για τουρκική εισβολή στη Συρία: Έχουμε βρει αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου
O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι AP Photo/J. Scott Applewhite

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρει αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τουρκικές δυνάμεις στη Συρία κατά την πρόσφατη στρατιωτική τους επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, δήλωσε σήμερα Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

«Δεν έχουμε εντοπίσει εκτενή αποδεικτικά στοιχεία εθνοκάθαρσης από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν αναφορές πολλών περιστατικών που θεωρούμε ότι αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Τζέφρι σε ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν αυτές τις αναφορές και απαίτησαν μια εξήγηση από την τουρκική κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ ερευνούν μια καταγγελία ότι οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν χρήση φλεγόμενου λευκού φωσφόρου στη στρατιωτική τους επιχείρηση.

Πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, διαφωνούν με την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, που άνοιξε το δρόμο για τα τουρκικά στρατεύματα να διασχίσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες εδώ και χρόνια βοηθούν τα στρατεύματα των ΗΠΑ να πολεμήσουν ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι τόσο αναίσθητο, τόσο επονείδιστο, τόσο ενάντια στις αξίες μας;» διερωτήθηκε ο Έλιοτ Ενγκελ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην έναρξη της ακρόασης του Τζέιμς Τζέφρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων «μια τραγική καταστροφή για τη βορειοανατολική Συρία».

Ενώ ο Τζέιμς Τζέφρι μιλούσε ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ο ΝτόναλντΤραμπ ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας που είχε επιβάλει η Ουάσινγκτον για την επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία. Όπως τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, η Τουρκία σταμάτησε τις μάχες και μετέτρεψε σε μόνιμη την εκεχειρία στην βόρεια Συρία.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο εθνοκάθαρσης στη βορειοανατολική Συρία και πως έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία.

Ο αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την εκεχειρία στη βόρεια Συρία, τόνισε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελπίζουν πως η Τουρκία δεν θα αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, όπως έχει δεσμευτεί.

Χθες Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNNi.

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ