ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αποφασίζει για την παράταση του Brexit

Η ΕΕ αποφασίζει για την παράταση του Brexit
AP Photo/Matt Dunham

Oι Ευρωπαίοι συναντιούνται σήμερα, Παρασκευή, για να συζητήσουν το χρονικό διάστημα για την παράταση του Brexit. Tην ίδια ώρα, οι Βρετανοί βουλευτές εξετάζουν το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές, το οποίο επανέλαβε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ φαίνεται να είναι υπέρ μιας τρίμηνης παράτασης, με τη δυνατότητα αυτή να επισπευστεί, εάν η συμφωνία επικυρωθεί νωρίτερα από το Κοινοβούλιο. Η Γαλλία, ωστόσο έχει υποστηρίξει μια μικρότερη παράταση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση.

Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο Τζόνσον θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή τη Δευτέρα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νοεμβρίου.

Για να περάσει η συμφωνία, απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών, με το αποτέλεσμα να θεωρείται αβέβαιο, αφού οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευτεί ως προς το πώς και αν θα ψηφίσουν.

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν αναφορές ότι επίσημη θέση του κόμματος ήταν να απέχει από την ψηφοφορία, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσει.

Σε συνέντευξή του αργότερα, όμως, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε:

«Βγάλτε τη 'μη συμφωνία' από το τραπέζι και θα υποστηρίξουμε απόλυτα τις εκλογές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ