ΚΟΣΜΟΣ

«Θα με σκοτώσουν αν επιστρέψω»: Ιρανή «εστεμμένη» έχει εγκλωβιστεί σε αεροδρόμιο της Μανίλα

«Θα με σκοτώσουν αν επιστρέψω»: Ιρανή «εστεμμένη» έχει εγκλωβιστεί σε αεροδρόμιο της Μανίλα
Bahar Z Bahari/Facebook

Ένα θρίλερ με πρωταγωνίστρια μία καλλονή από το Ιράν εξελίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε αεροδρόμιο της Μανίλα. Η Bahareh Zare Bahari είναι εγκλωβισμένη και ζητά άσυλο από τις Φιλιππίνες, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή της σε περίπτωση που εκδοθεί στο Ιράν.  

Η 31χρονη, που είχε εκπροσωπήσει το Ιράν στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος το 2018, διαμένει μόνιμα στις Φιλιππίνες τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατά την επιστροφή της από ταξίδι στο Ντουμπάι, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του αεροδρομίου της απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα και την έθεσαν υπό κράτηση, βάσει ερυθράς αγγελίας που εκκρεμούσε από την Interpol.

Δεν έχει διευκρινίσει για τι διώκεται η γυναίκα και η μόνη κατηγορία η οποία έχει γίνει γνωστή αφορά υπόθεση βιαιοπραγίας.

Όπως κατήγγειλε η ίδια μέσω στο CNNi, τα όσα τις προσάπτουν είναι ψευδή και η πραγματικότητα είναι πως το καθεστώς της Τεχεράνης προσπαθεί να τη σιωπήσει λόγω των δημόσιων τοποθετήσεών της κατά της κυβέρνησης. Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε, αξιωματούχος την ενημέρωσε πως ήταν το Ιράν που ζήτησε την ερυθρά αγγελία το 2018.

2

Πηγή: Bahar Z Bahari/Facebook

«Ζω εδώ από το 2014 (σ.σ. στις Φιλιππίνες) και δεν έχω επιστρέψει στο Ιράν. Τους εξήγησα πολλές φορές, πώς είναι δυνατό να υπάρχει φάκελος για μένα στο Ιράν, από τη στιγμή που ζω εδώ;», διερωτήθηκε.

Όπως αποκάλυψε στο αμερικάνικο δίκτυο, την έχουν κλείσει σε έναν μικρό δωμάτιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Νινόι Ακίνο εδώ και 12 ήμερες.

Σύμφωνα με την 31χρονη, οι λόγοι που έχει μπει στο στόχαστρο της Τεχεράνης είναι η ακτιβιστική της δράση ως δασκάλα, η προσπάθειά της να διδάξει σε μικρά κορίτσια τα δικαιώματά τους, αλλά και η δημόσια στήριξή της στον εξόριστο Reza Pahlavi, γιο του Σάχη του Ιράν, ο οποίος ανετράπη κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1979.

Μάλιστα, στον διαγωνισμό ομορφιάς η Bahari είχε εμφανιστεί κρατώντας μία φωτογραφία του Pahlavi και φορώντας τη σημαία της τότε ιρανικής μοναρχίας.



Στην τηλεφωνική της επικοινωνία με το CNNi, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να της χορηγήθηκε βίζα για το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή, από τη στιγμή που εκκρεμούσε η ερυθρά αγγελία;

Ο υποδιευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Phil Robertson, σε ανακοίνωσή του, σημείωσε πως έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά καταστρατήγησης του νόμου στην περιοχή με σκοπό την προσαγωγή υπόπτων.

Η οργάνωση, όπως συμπλήρωσε, ανησυχεί για την «μυστηριώδη» ερυθρά αγγελία.

Stuck in an airport for almost two weeks, Iranian beauty queen says she will be killed if she is deported, by Helen Regan and Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ