ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επισήμως τον ΟΗΕ ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επισήμως τον ΟΗΕ ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία του Παρισιού
AP Photo/Mary Altaffer

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν απόψε τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Με την κίνηση αυτή ξεκινά η διαδικασία που θα κρατήσει έναν χρόνο για την αποχώρηση από τη Συμφωνία αυτήν, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το 2017.

Η αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά σήμερα θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή μία ημέρα μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όπου θα είναι υποψήφιος ο Τραμπ διεκδικώντας μια δεύτερη θητεία.

«Η Συμφωνία του Παρισιού θα επιβάλλει στους Αμερικανούς παραγωγούς εξαντλητικούς κανονιστικούς περιορισμούς, σε βαθμό που δεν θα πιστεύετε, ενώ θα επιτρέπει στους ξένους παραγωγούς να ρυπαίνουν έχοντας ατιμωρησία», είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα σε ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να τιμωρήσουμε τους Αμερικανούς κάνοντας πλούσιους τους ξένους που μολύνουν το περιβάλλον», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας:

«Είμαι υπερήφανος να το πω και λέγεται Πρώτα η Αμερική».

Οι επικριτές της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση πλήττει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ για την μετάβαση σε μία καθαρότερη οικονομία με τεχνολογίες που προωθούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, αλλά και τη χρήση μπαταριών αναβαθμισμένης ενεργειακής τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ