ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Μαζικά push-back προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία

Spiegel: Μαζικά push-back προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Για μαζικές, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, ακόμη και για βίαιες απωθήσεις (σ.σ. είναι γνωστές και ως push-back και απαγορεύονται ρητά από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο), κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel. Το δημοσίευμα βασίζεται σε τουρκικά έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού μέσου ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, το Spiegel έχει στη διάθεσή του έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, στα οποία υπάρχουν στατιστικά, συνεντεύξεις από φερόμενα θύματα, αλλά και φωτογραφίες και αλληλογραφία, αναφέρει η DW.

Η Άγκυρα καταγγέλλει – μέσω αυτών των εγγράφων – πως το τελευταίο 12μηνο (Νοέμβριος 2018 έως 2019) η Ελλάδα επαναπροώθησε παρανόμως προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Μεταξύ αυτών, Πακιστανοί, Αφγανοί και Σύροι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνο τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back.

Ως πιο πρόσφατο παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση 252 μεταναστών, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές χωρίς τη θέλησή τους και πριν προλάβουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Τα άτομα αυτά συνελήφθησαν στην Τουρκία στις 3 Νοεμβρίου.

Αρνείται τις κατηγορίες η Ελλάδα

Το Spiegel σημειώνει πως η Ελλάδα αρνείται όλες τις κατηγορίες περί επανοπροωθήσεων.

Ωστόσο, το περιοδικό εκτιμά ότι είναι αδύνατο να διασταυρωθούν οι καταγγελίες των προσφύγων και μεταναστών, παρότι κατά καιρούς έχουν γίνει παρόμοιες αναφορές από ΜΚΟ.

«Το εύρος των μαρτυριών εντείνει τις αμφιβολίες» σε βάρος της Ελλάδας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ολοκληρώνοντας, το γερμανικό μέσο σημειώνει πως εδώ και χρόνια υπάρχουν καταγγελίες όχι μόνο κατά της Ελλάδα, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών για τέτοιες παράνομες πρακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ