ΚΟΣΜΟΣ

Flat Earthers: Θιασώτες της επίπεδης Γης «αποκαλύπτονται»

Flat Earthers: Θιασώτες της επίπεδης Γης «αποκαλύπτονται»
Pixabay

«Δεν θέλω να είμαι οπαδός της θεωρίας της επίπεδης Γης», λέει, λυπημένος, ο David Weiss. «Θα ήθελες να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πιστεύουν όλοι ότι είσαι ανόητος;», διερωτάται. Πώς γίνεται λοιπόν να πιστεύει αυτή την ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνομωσίας;

Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν επιχείρησε και απέτυχε να ανακαλύψει τις... καμπύλες του πλανήτη μας. Αυτή, όπως πιστεύει, ήταν η ημέρα της αφύπνισής του. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε η κοσμοθεωρία του.

Βέβαια, είναι άγνωστη η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στα «πειράματά» του.

«Φρίκαρα», λέει στο CNNi. «Είναι σαν να τραβάει (σ.σ. κάποιος) το χαλί κάτω από τα πόδια σου».

Μετά την «αποκάλυψη», ο κύκλος των γνωριμιών του άλλαξε άρδην. Πλέον συναναστρέφεται, κυρίως, με ομοϊδεάτες του. Και παρότι θα υποψιαζόταν κανείς ότι είναι λίγοι, τα στοιχεία συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα.

Στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο των Flat Earthers (όπως ονομάζονται οι θιασώτες της θεωρίας της επίπεδης Γης) που διοργανώθηκε στο Ντάλας των ΗΠΑ έλαβαν μέρος τουλάχιστον 600 άτομα. Μεταξύ άλλων, στήθηκαν πάνελ με θέματα όπως «Ο χώρος είναι ψέμα», και συμμετείχαν ορισμένοι από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη της… αλήθειας.

Παρακάμπτοντας κάθε επιστημονική απόδειξη, οι Flat Earthers αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν ότι ο πλανήτης είναι μία σφαίρα. Και παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να δείχνουν πόσοι στηρίζουν αυτές τις απόψεις, ο Weiss εκτιμά ότι εκατομμύρια άτομα – μεταξύ των οποίων σταρ του Χόλυγουντ – πιστεύουν τη θεωρία, αλλά δεν το παραδέχονται δημόσια.

Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, ένας στους έξι Αμερικανούς δεν είναι απολύτως σίγουρος πως ο πλανήτης είναι σφαιρικός.

Η κοινότητα των Flat Earthers είναι ιδιαιτέρως οργανωμένη και έχει ολόκληρο κατάλογο με επιστημονικές - για εκείνη πάντα - θεωρίες που επιβεβαιώνουν τα πιστεύω της. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix επί του θέματος.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για τα μέλη της κοινότητας. «Δεν έχεις δει κάτι άλλο να αναπτύσσεται τόσο γρήγορα», διαπιστώνει ο διοργανωτής του ετήσιου συνεδρίου Robbie Davidson, αναφερόμενος στην ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα μέλη της κοινότητας.

«Θα έλεγα πως σε 10 χρόνια, οι αριθμοί θα είναι απίστευτοι… Του χρόνου θα διοργανωθεί ένα συνέδριο σε κάθε μεγάλη χώρα του κόσμου».

Η άκρη του κόσμου

Όταν ο Davidson πρωτοάκουσε για την επίπεδη Γη, το θεώρησε απολύτως γελοίο. «Γέλασα και είπα: "θα πρέπει να είναι οι πιο ανόητοι άνθρωποι στον κόσμο". Ποιος άνθρωπος στα λογικά του θα πίστευε κάτι τόσο ηλίθιο;»

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, βρέθηκε σε ένα συνέδριο για την επίπεδη Γη. Πώς συνέβη αυτό; Και αυτός προσπάθησε να αποδείξει ότι η Γη είναι σφαιρική, αλλά δεν το κατάφερε. Άγνωστο και πάλι το τι έκανε.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τα πιστεύω του, χρησιμοποίει ένα… χριστιανικό παράδειγμα. «Υπάρχει ένας διάβολος, ο Σατανάς. Η δουλειά του είναι να προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πείθοντάς μας (σ.σ. τους ανθρώπους) ότι είμαστε μία τυχαία κουκίδα σε ένα άπειρο σύμπαν».

Όσο για τις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους και αποδεικνύουν ότι η Γη είναι πράγματι σφαιρική, ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται περί photoshop.

Στα πρώτα του βήματα στον χώρο ανακάλυψε σύντομα ότι δεν ήταν μόνος. Τότε αποφάσισε να διευρύνει το κοινό, δημιουργώντας το συνέδριο. Στόχος είναι να πείσει τον κόσμο ότι δεν πρόκειται για μία διαδικτυακή απάτη που συντηρείται από τρελούς ανθρώπους.

Για τον ίδιο, πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα σχετικά με τη θεωρία. Αρχικά, η κοινότητα δεν πιστεύει ότι υπάρχει η έννοια του χώρου. Ο κόσμος είναι ακίνητος και η προσελήνωση ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Όσον αφορά τη βαρύτητακανείς δεν την έχει δει, όπως υποστηρίζει.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να πέσει από την... άκρη του κόσμου. Οι περισσότεροι flat Earthers πιστεύουν ότι η Γη είναι ένας κυκλικός δίσκος και η Ανταρκτική λειτουργεί ως παγωμένο φράγμα, που θα απέτρεπε μία τέτοια πτώση.

Τέλος, όπως διευκρινίζει, οι πραγματικοί θιασώτες της θεωρίας δεν έχουν σχέση με το Flat Earth Society, μία ομάδα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και η οποία, όπως καταγγέλλει ο Davidson, ελέγχεται από την αμερικάνικη κυβέρνηση και στόχος της είναι να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και να αποπροσανατολίζει από την αλήθεια. Η ομάδα αρνείται – μέσω του CNNi – τις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο δίκτυο, ένα κοινό σημείο των περισσοτέρων flat Earthers, είναι ότι αρέσκονται στις θεωρίες συνομωσίας. Οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον 20 αγαπημένες, με αυτή της επίπεδης Γης να τους εκφράζει περισσότερο και να κατατάσσεται πρώτη.

Γιατί και πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει σε κάτι τέτοιο;

«Οι άνθρωποι, στην ουσία, επιχειρούν να καταλάβουν τον κόσμο», εξηγεί ο Daniel Jolley, λέκτορας επί θεμάτων που άπτονται των θεωριών συνομωσίας στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ενδέχεται να μην εμπιστεύονται κυβερνήσεις ή οργανισμούς με επιρροή, όπως η NASA, και να ψάχνουν πειστικές, για εκείνους, αποδείξεις. «Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτόν τον τρόπο σκέψης».

Έχει, επίσης, διαπιστωθεί πως άτομα που πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας παρακινούνται από την ανάγκη κοινωνικής ένταξης. Τι σημαίνει αυτό; Επιθυμούν να είναι μέρος μίας ομάδας και στηρίζουν τις απόψεις που θα τους βοηθήσουν να το επιτύχουν.

Τέλος, το πλέον ισχυρό κίνητρο ενδέχεται να είναι η ανάγκη για εξουσία και έλεγχο. Και αυτή η εξουσία απορρέει από τη γνώση, όσο αμφίβολη και εάν είναι αυτή.

«Όταν ανακαλύπτεις ότι η Γη είναι επίπεδη… τότε αποκτάς εξουσία», σημειώνει ο Weiss. Αυτό το συναίσθημα σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα στον κόσμο, λέει. Άλλος οπαδός της θεωρίας αναφέρει επί του ιδίου θέματος:

«Νιώθεις σαν να έχεις καλύτερο έλεγχο της ζωής σου και του σύμπαντος. Είναι πλέον πιο διαχειρίσιμο».

Η ραγδαία αύξηση των οπαδών τέτοιων θεωριών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα.

The flat-Earth conspiracy is spreading around the globe. Does it hide a darker core?, by Rob Picheta, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ